Crizele sociale, economice, financiare, ...

Crizele sociale, economice, financiare, și cea actuală, sunt corelate cu ciclul solar!

Oct 23, 2021

Am scris textul de mai jos, și apoi mi-a venit ideea, asocierea, corelația cu ciclul solar de 11,2 ani.

Istoria se repetă, crizele se repetă. De ce?

Era limpede că ni se pregătește ceva, spunea cineva, despre criza actuală, căci a simțit cu 3 ani înainte.

Mda, și eu am prevăzut o criză, căci știam că ele se repetă la un interval de 10-12 ani, asta au atras atenția unii economiști, dar nu știam sub ce formă se va manifesta.

Istoria se repetă, tot timpul se pregătește ceva.

.

După cum zicea și Jung, tot ceea ce omul a experimentat și a rămas neconștientizat, se întoarce ca destin în viața sa, iar și iar.

De aceea lecțiile istoriei umanității sunt repetitive, deoarece omenirea nu a înțeles ce fel de lecții ar trebui să predea prin educație noilor generații.

De aceea noile generații experimentează lecții asemănătoare prin care au trecut și generațiile anterioare.

De exemplu pandemii au mai fost, au făcut ravagii, acum pandemia face ravagii iar.

Dar lecția ne arată de fapt că proasta înțelegere și administrare a situațiilor epidemice, de către oameni, duc la ravagii, la crize sociale și economice, decese în masă, etc.

În realitate, deci, este vorba de o inconștiență generală, o criză a conștientizării, o repetare a unei situații de criză determinată de ceea ce nu au conștientizat generațiile anterioare, și nu au putut transmite ca învățătură generației tinere de azi.

.

Situațiile de criză se tot repetă la in interval de 10-12 ani, si după criza din 2008-2010 unii au avertizat că urmează alta, așa cum s-a și întâmplat.

După ce scăpăm de asta, anul viitor, urmează alta, care va începe prin 2030-2032. Și tot așa...

Contează cine ce a asimilat, cine ce a conștientizat, cine ce a transmis ca educație altora, si la câți oameni ajunge acea educație, pentru a se atinge acel prag critic de conștientizare, de la care situațiile de criză pot fi prevăzute și gestionate în așa fel încât crizele să fie puternic ameliorate sau chiar să fie împiedecată producerea lor, prin luarea de măsuri eficiente preventive.

Mda, o criză durează 2-3 ani, cu efectele ei retroactive ulterioare.

Și nu uitați că peste 10-12 ani urmează alta, care poate fi chiar mai gravă decât cea actuală, dacă lumea nu conștientizează ce are de învățat din ea, din cea din 2008, și din celelalte anterioare...

Ce zici tu de această perspectivă, și cum crezi tu că va arăta criza următoare?

.

După ce am scris rândurile de mai sus și le-am publicat pe Facebook, în urmă cu 12 ore, mă gândeam, la miezul nopții, cu ce ar putea corela aceste crize ciclice, care fiind prognozate la 10-12 ani, ar da o medie de 11 ani, și m-am gândit apoi la... ciclul solar de 11 ani (mai precis e 11,2 ani).

M-am uitat pe net și... culmea e că am găsit următoarea corelație: al 24-lea ciclu solar (al 24-lea ciclu solar de după 1755, când a început înregistrarea observațiilor astronomice asupra petelor solare) a început la 8 ianuarie 2008!

Maximum solar al acestui ciclu a fost prognozat în 2013. Hmmm... ciudat.

Și m-am uitat să văd ce înseamnă faptul că a început în 8 ianuarie 2008, și am găsit că atunci a fost un MINIM de activitate solară!

Și m-am uitat la următorul minim, și l-am găsit în 2019!

Ciudat, nu-i așa? Ciudat cum au corelat. :)

.

Ipoteza mea, deci, este că: ÎNCEPUTUL CRIZELOR CORELEAZĂ CU MINIMUMUL ACTIVITĂȚII SOLARE! Adică, cu începerea unui nou ciclu solar de 11,2 ani.

Când se ajunge la minimumul activității solare, se declanșează o criză socială / financiară/ economică pe Terra.

Cum de nu am observat până acum această corelație?

Cum de nu a mai observat nimeni această corelație?

Sau cum de nu am aflat eu până acum că cineva a făcut legătura asta?

Tu știai de altundeva de ea?

Nu prea îmi vine să cred că aș fi primul, ar fi prea ciudat, nu-i așa? 🙂 Sunt atâția oameni geniali în lumea asta, care ar fi trebuit să observe asta, să facă asocierea, să le sară în ochi... Probabil că unii au făcut asocierea, dar de ce oare nu s-a mediatizat?

Nu o fi oare validă ipoteza mea? E doar o... coincidență? M-aș mira...

Am căutat apoi serios pe net și am găsit în final discuții pe siteuri în limba engleză, în care se vorbește de corelația ultimelor două crize cu ciclul solar.

Chiar și ceva idei emise de cercetători de la NASA, care s-au uitat la microscoapele lor telescopice și au observat ceva mișcări corelate sub lupele lor... :)

O să le studiez, analizez, o să studiez și efectele radiațiilor solare asupra gândirii și comportamentului uman, asupra bioritmului, efectele fiziologice, și apoi mai completez acest articol, până iese o lucrare de cercetare științifică elaborată de grupul meu de personalități multiple cercetătoare. :)

Deci scăderea activității solare declanșează o criză pe Terra, ca și cum activitatea umană, productivitatea, eficiența, etc, ar suferi o scădere și ea, în concordanță.

Mda... Atașez niște linkuri, imagini, să poți vedea și graficul activității solare în ultimii 400 de ani, să vezi cu ochii minții tale corelația.

Grafica activității solare în ultimii 400 de ani - la www.solar-flux.narod.ru :

”Ciclul solar sau ciclul activității solare este o variație periodică a radiației solare, variație care determină schimbări climatice pe Pământ.

Ciclul solar are o durată medie de 11,2 ani, însă se cunosc și cicluri solare cu durate între 8 și 15 ani. Se presupune că un ciclu solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inversează o dată la 11 ani, un ciclu magnetic complet durând de fapt 22 de ani.

Activitatea solară este caracterizată prin numărul de pete solare, numărul de erupții solare și radiația solară.

Cel mai bun indice este considerat cel al radiației de 2,8 GHz, adică al radiației cu lungimea de undă de 10,7 cm.

În afară de ciclul cu durata de 22 de ani există și variații cu perioadă mare de timp. În figura alăturată se observă scăderea numărului de pete solare în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Al 24-lea ciclu solar este al 24-lea ciclu solar de după 1755, când a început înregistrarea observațiilor astronomice asupra petelor solare. Este ciclul solar curent, el a început la 8 ianuarie 2008. Maximum solar al acestui ciclu este prognozat în 2013.” https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciclu_solar

”Soarele este o stea magnetică activă, are un câmp magnetic puternic și în schimbare, care variază de la an la an și schimbă polaritatea în jurul unui maxim de 11 ani.

Câmpul magnetic al Soarelui provoacă numeroase efecte, care sunt numite colectiv activitate solară, inclusiv pete pe suprafața Soarelui, erupții solare și variații ale vântului solar.

Atât ejecțiile de masă coronală, cât și fluxurile de mare viteză ale vântului solar transportă plasmă și câmp magnetic spre exterior, în Sistemul Solar.

Impactul activității solare pe Terra este manifestat, printre altele, în apariția aurorelor la latitudini temperate și înalte, întreruperea comunicațiilor radio și a energiei electrice.

Se crede că activitatea solară a jucat un rol important în formarea și evoluția Sistemului Solar.

Petele solare sunt regiuni cu activitate magnetică intensă unde convecția este inhibată de un câmp magnetic puternic, reducând transferul de căldură din interiorul fierbinte la suprafață.

Ca urmare, petele solare sunt ușor mai reci decât fotosfera înconjurătoare, astfel încât par întunecate.

Numărul de pete vizibile pe Soare nu este constant, se schimbă într-un ciclu de 11 ani, cunoscut sub numele de ciclu solar.

La un minim solar obișnuit, petele sunt greu vizibile, uneori deloc, iar cele care apar apar la latitudini heliografice mari.

Pe măsură ce ciclul solar progresează spre maximul său, numărul de pete solare crește iar ele tind să se formeze mai aproape de ecuatorul solar, fenomen cunoscut sub numele de legea lui Spörer.

Petele solare apar de obicei în perechi cu polaritate magnetică opusă.

Cele mai mari pete solare pot avea zeci de mii de kilometri în diametru.

Ciclul solar are un impact mare atât asupra vremii spațiale, cât și asupra climei Pământului, deoarece luminozitatea Soarelui este direct legată de activitatea magnetică.

Minimele activității solare par a fi corelate cu temperaturi mai scăzute pe Pământ, iar ciclurile solare deosebit de lungi se corelează cu perioadele mai calde.

Se pare că în secolul al XVII-lea ciclul solar s-a oprit complet câțiva ani. În această epocă, cunoscută sub denumirea de Minimul lui Maunder sau Mica eră glaciară, Europa a cunoscut temperaturi excepțional de scăzute.

O teorie recentă susține că instabilitățile magnetice din nucleul Soarelui provoacă fluctuații în perioade de 41.000 sau 100.000 de ani. Acestea pot oferi o explicație pentru glaciațiuni ca alternativă la ciclurile Milankovic.” https://ro.wikipedia.org/wiki/Soare

.

OK, deci am formulat ipoteza: Crizele majore sociale / financiare / economice corelează cu ciclul solar de 11,2 ani.

ÎNCEPUTUL CRIZELOR CORELEAZĂ CU MINIMUMUL ACTIVITĂȚII SOLARE.

Când se ajunge la minimul activității solare (începe un nou ciclu solar de 11,2 ani), se declanșează criza social-economică pe Terra.

Deci următoarea criză ar fi prognozată să debuteze cam prin mai 2030.

ciclul 24 - ianuarie 2008

ciclul 25 - martie 2019

ciclul 26 - mai 2030

În continuare o să caut mai multe informații, să vedem dacă se validează sau se invalidează ipoteza.

Deja din observațiile mele văd că, de exemplu, criza din 1929 corelează cu un maxim de activitate solară, nu cu un minim. În septembrie 1929 s-a produs marele crah bursier de pe Wall Street.

Deci ipoteza poate ar trebui reformulată, în sensul în care și maximumul de activitate solară poate genera crize, dar poate la intervale mai mari, și ar trebui analizate diferențele dintre crizele generate de maxime și cele generate de minime, privind amploarea și alte caracteristici, și dacă mai există și alți factori importanți (ciclici sau nu) favorizanți sau defavorizanți în declanșarea crizelor ciclice.

Cercetătorii preconizează că noul ciclu de activitate solară, cel de-al 25-lea de la începutul monitorizărilor, va avea vârful de activitate în anul 2025 însă, în general, va fi un ciclu mai puţin activ, foarte similar ciclului 24 care s-a încheiat în luna decembrie a anului trecut.

E ceva de lucru aici... Puteți da o mână de ajutor, care mai vedeți ceva legături, asocieri, corelații... Mulțumesc.

.

Există vreo legătură / corelație a ciclului activității solare cu epidemiile de gripă)?

”O influență a modificărilor heliogeofizice Condiții privind epidemiile de gripă” - Elchin S. Babayev Observatorul Astrofizic Shamakhy numit după N.Tusi (www.shao.az), Academia Națională a Azerbaidjanului Științe; 10, strada Istiglaliyyat, Prezidiul Academiei, Baku, AZ-1001, Republica Azerbaidjan; tel.: +(994 50) 213 14 59; fax: +(994 12) 92 56 99; e-mailuri: [email protected], [email protected]

”Rezumat: În scopul studierii posibilei influențe a activității solare și geomagnetice asupra gripei boli și epidemii, datele care acoperă perioada 1976-2004 sunt studiate pentru Peninsula Absheron zonă inclusiv capitala Baku (Republica Azerbaidjan) cu câteva milioane de locuitori.

Perioadă, durata, intensitatea și comportamentul sezonier al epidemiei de gripă, tendința de începere a acesteia în cadrul unui solar ciclul sunt determinate.

Investigațiile arată că epidemia de gripă începe de obicei cu 2-3 ani înainte și / sau cu 2-3 ani după ciclul maxim al petelor solare de 11 ani.

Presupunem că activitatea solară afectează epidemia de gripă în principal prin activitatea geomagnetică (furtuni magnetice). Analiza comparativă a anilor de activitate solară ridicată și ambele perioade de apariție a epidemilor și a pandemiilor pe baza formulelor antigenice ale gripei virusurile descrise cu ajutorul caracterelor structurii unui virus (hemaglutinină și neuraminidază) au a relevat o regularitate clară în circulația infecțiilor gripale.

Metoda de prognoză a măsurilor profilactice este dezvoltat pentru regiunea considerată.

Rezultatele obținute sunt interpretate și comparate cu rezultate similare.”

Sursa: https://www.redalyc.org/pdf/1812/181220525079.pdf

.

Este dificil să apreciem când o criză financiară devine una economică sau dacă o criză economică generează o criză financiară sau invers.

În principiu, vorbim întotdeauna de o criză economică generată fie de cauze financiare, fie politice sau sociale.

Criza financiară este o formă de manifestare a crizei economice care reflectă neîncredere în sistemul financiar, scăderea semnificativă a volumului tranzacţiilor la bursă, dereglarea mecanismelor de piaţă, bursa fiind barometrul economiei care tranzacţionează afaceri de diferite dimensiuni şi din diferite sectoare.

Criza financiară este o situaţie în care cererea de bani este mai mare decât oferta de bani (disponibilul), adică lichiditatea este scăzută deoarece banii disponibili sunt retraşi din bănci, forţând astfel băncile fie să vândă propriile active şi investiţii, pentru a-şi acoperi necesităţile, fie să intre în colaps.

Criza financiară poate duce la o criză economică.

În momentul în care piaţa suferă dereglări sau corecţii importante acestea se vor reflecta în profitabilitatea afacerilor listate la bursă şi, implicit, în preţul activelor financiare (acţiuni sau obligaţiuni) care depind direct de aşteptările investitorilor. Panica legată de economie nu face altceva decât să accentueze amplitudinea acestor corecţii şi să inducă noi incertitudini în economie. De aici şi până la reducerea apetitului pentru economisiri şi investiţii şi apoi la creşterea dobânzilor pe piaţă nu este decât un pas.

Vorbim de o criză atunci când efectele acesteia se manifestă asupra unui număr foarte mare de oameni/companii.

Crizele pot exista însă într-o stare latentă.

Crizele nu sunt greu de previzionat (cauzele acestora fiind destul de clare).

Crizele economice nu se încadrează într-un anumit model. Teoriile economice moderne resping ideea unei teoretizări generale a crizelor economico financiare, conform cărora acestea pot fi încadrate într-un model general valabil, considerându-se că fiecare criză financiară este unică, fiecare reprezentând de fapt un accident istoric, generat de factori specifici, într-o anumită conjunctură social-economică şi politică.

Conform acestor teorii crizele nu pot fi anticipate, astfel încât efectele negative ale acestora să fie aduse la un nivel minim.

Cu toate acestea, istoria ne arată că, deşi crizele economico-financiare nu apar şi nu produc efecte în parametrii identici, ele sunt strâns legate de caracterul ciclic al proceselor economice.” Criza globală şi teoria ciclicităţii - George HARALAMBIE

.

Ipoteză de cercetare în continuare: ”se cunosc și cicluri solare cu durate între 8 și 15 ani”, deci merită cercetat dacă ciclurile de 11 ani corelează cumva cu cele de 8 ani și 15 ani, privind declanșarea crizelor, și prefigurează cumva caracteristicile lor, amplitudinea lor, magnitudinea lor, durata lor, etc.

Păstrați legătura. :)

.

Linkuri utile:

Aici voi posta linkuri utile privind legătura crize - activitatea solară, pe măsură ce le găsesc

ACTIVITATEA SOLARĂ POATE INFLUENȚA APARIȚIA RECESIILOR ECONOMICE? - Mihail Gorbanev (pdf în limba engleză 2015) https://mpra.ub.uni-muenchen.de/65502/1/MPRApaper65502.pdf

”Această lucrare revizuiește dovezile influenței activității solare asupra economiei. Examinăm dacă recesiunile economice apar mai des în anii din jurul și după maximele solare.

Această componentă de cercetare datează din scrierile de la sfârșitul secolului al XIX-lea ale celebrului economist britanic William Stanley Jevons, care a susținut că „crizele comerciale” apar cu periodicitate egală cu durata ciclului solar.

Destul de surprinzător, rezultatele noastre sugerează că ipoteza leagă maximele solare și recesiuni este bine ancorată în date și nu poate fi respinsă cu ușurință.”

”În 1875, Jevons a citit o lucrare ”Despre influența perioadei solare asupra prețului porumbului” la o reuniune a Asociației Britanice pentru Avansarea Științei.

Acest lucru a captat atenția mass-media și a condus la inventarea cuvântului sunspottery pentru pretenții de legături între diverse evenimente ciclice și pete solare.

Într-o lucrare ulterioară, „Commercial Crises and Sun-Spots”, Jevons a analizat ciclurile de afaceri, propunând că crizele din economie ar putea să nu fie evenimente aleatorii, ci să se bazeze pe cauze anterioare perceptibile.

Pentru a clarifica conceptul, el a prezentat un studiu statistic care leagă ciclurile economice cu petele solare.

Raționamentul său a fost că petele solare au afectat vremea, care, la rândul său, a afectat culturile. Atunci se poate aștepta ca modificările culturilor să provoace schimbări economice. Studiile ulterioare au descoperit că vremea însorită are un impact pozitiv mic, dar semnificativ asupra randamentului acțiunilor, probabil datorită impactului său asupra stării de spirit a comercianților.” https://en.wikipedia.org/wiki/WilliamStanleyJevons

Commercial Crises and Sun-Spots 1 - W. Stanley Jevsons - https://www.nature.com/articles/019033d0

Sunspots, unemployment, and recessions, or Can the solar activity cycle shape the business cycle? - Mikhail Gorbanev 2012 - https://mpra.ub.uni-muenchen.de/40271/

”Abstract - În ultimii 77 de ani (din 1935), toate cele 7 maxime ciclice ale activității solare s-au suprapus îndeaproape cu recesiunile din SUA, prevăzând astfel (sau declanșând?) 8 din 13 recesiuni identificate oficial de NBER (inclusiv o recesiune „dublă”). ).

În ultimii 64 de ani (din 1948), toate cele 6 maxime ale activității solare au fost precedate de minime ale ratei șomajului din SUA, iar creșterile ratei șomajului au urmat cu decalaje de 2-3 ani.

La scară mondială, în ultimii 44 de ani (pentru care sunt disponibile datele), toate cele 4 maxime ale activității solare s-au suprapus cu minimele ratei șomajului în țările G7, urmate de creșterile sale în termen de 2-3 ani.

Din 1965, când este disponibilă datarea consecventă a recesiunii pentru toate țările G7, aproape 3/5 din recesiuni au început în cei 3 ani din jurul și după maximele petelor solare.

A fost o simplă coincidență sau o parte a unui model mai larg? Această lucrare explorează corelația dintre ciclurile de activitate solară (măsurată prin numărul de pete solare de pe suprafața soarelui) și momentul recesiunilor din SUA și din alte economii. Descoperă că probabilitatea de recesiuni în țările G7 a crescut foarte mult în jurul și după maximele solare, sugerând că acestea pot provoca deteriorarea condițiilor de afaceri și pot declanșa recesiuni.

Aceasta deschide o nouă abordare pentru proiectarea recesiunilor, care poate fi aplicată și testată cu privire la următorul maxim solar din 2013.

Atenție: Această cercetare nu este în „mainstream”-ul gândirii economice. Citiți pe propriul risc!”

A Re-examination of the Sunspot-Weather – Theory of Business Cycles Daniel Kuester and Charles R. Britton - https://www.k-state.edu/economics/staff/websites/kuester/Sunspots.pdf

Marele minimum solar și încălzirea climatică https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/soarele-trece-printr-o-faza-de-activitate-minima-sa-ne-temem-de-o-noua-epoca-de-gheata-1309830

”Cercetătorii de la NASA spun că în prezent ne aflăm în „Marele minimum solar”. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost între 1650 și 1715, o perioadă care mai este cunoscută și ca Mica Epocă de Gheață în emisfera nordică.

Atunci, o combinație între răcirea aerosolilor vulcanici și activitatea solară redusă au determinat temperaturi mai scăzute la suprafața Pământului, potrivit NASA. ”

Sursa graficului de mai sus: The University of Colorado’s LASP Interactive Solar Irradiance Datacenter

There Is No Impending ‘Mini Ice Age’ - https://www.globalclimatemedia.com/solar-energy/ https://climate.nasa.gov/blog/2953/there-is-no-impending-mini-ice-age/

Prediction of declining solar activity trends during solar cycles 25 and 26 and indication of other solar minimum https://www.researchgate.net/publication/330407292Predictionofdecliningsolaractivitytrendsduringsolarcycles25and26andindicationofothersolarminimum

Dynamo models of the solar cycle - https://link.springer.com/article/10.1007/s41116-020-00025-6

În 2013 oamenii de știință spuneau că este Cea mai neobişnuită (slabă) perioadă de maximum solar din istoria recentă a ultimilor 200 ani, oamenii de ştiinţă înregistrând abia jumătate din numărul petelor solare care ar fi fost normal să se manifeste şi constatând că polii magnetici solari sunt în mod ciudat desincronizaţi, conform US.News.- https://www.agerpres.ro/lifestyle/2013/11/11/cea-mai-neobisnuita-perioada-de-maximum-solar-din-istoria-recenta-15-10-51

.

Cum va fi următoarea perioadă de maxim solar, din 2025, oare? Tot așa de slabă? :)

Om trăi și om vedea...

.

Poți descărca acest articol, în format pdf, de aici: https://cupdf.com/document/kato-crizele-sociale-economice-financiare-sunt-corelate-cu-ciclul-solar-de-112-ani

și de aici:

https://www.slideshare.net/katonanicolae/kato-crizele-sociale-economice-financiare-sunt-corelate-cu-ciclul-solar-de-112-ani

.

Pe această platformă poți sprijini, sponsorizând, activitatea mea, dând o cafea, sau devenind membru (membership) și având acces astfel apoi la materiale bonus accesibile doar sponsorilor.     https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE

Toate siteurile și conturile mele:  https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE/kato-resurse-utile-dezvoltare-spirituala

Mulțumesc

.

BONUS:

- Playlistul meu youtube Business Management Marketing Vânzări peste 140 videouri

- Playlistul meu youtube Dezvoltare Personală peste 600 videouri

- Playlistul meu toutube Bunăstare şi Prosperitate peste 300 videouri.

Vizionare plăcută!

Enjoy this post?

Buy katona nicolae a coffee

1 comment

More from katona nicolae