Trezirea spirituală, mentoratul, și nega ...

Trezirea spirituală, mentoratul, și negarea

May 06, 2022

Trezirea spirituală este rezultatul unui proces, care se realizează în mod dinamic, cu efort personal.

Procesul este dual, necesitând învățarea teoretică și aplicarea practică de metode și tehnici adecvate, care vor conduce la anumite rezultate, performanțe, dobândirea sau ”trezirea” anumitor capacități.

În viziunea mea, trezirea spirituală face parte din procesul de inițiere spirituală, și reprezintă un efect dobândit în urma inițierii efectuate în mod adecvat.

Despre proces în sine, ca inițiere spirituală, am discutat și voi mai discuta, în alte articole.

Aici voi discuta un pic despre negare.

.

Există persoane care neagă existența procesului numit ”trezire spirituală”, deoarece ei sunt în faza de negare.

La fel sunt cei ce neagă necesitatea unui mentor, utilitatea și beneficiul său.

Mentorul îndeplinește funcția de coach, de antrenor, la fel ca la sportivii de performanță.

Nu poți ajunge la performanță în domeniul spiritual, dacă nu ai un antrenor, un mentor.

Excepțiile sunt cazuri extrem de rare.

Există și mentori slabi, există și pseudomentori, este adevărat și asta.

Este la fel ca în orice domeniu, oameni care au citit două-trei cărți, sau care au o diplomă de curs, și se cred specialiști, și cred că pot efectua mentorat cu alții, având însă insuficientă cunoaștere teoretică și experiență practică.

Specialiști în diferite domenii afirmă că este necesar să ai un minim de 10.000 de ore de practică într-un domeniu, ca să poți deveni specialist cu adevărat.

Este un pic relativ și asta, unii vorbesc de 10 ani, dar depinde și de domeniu, desigur, și de nivelul efectiv de specializare.

Dar nu poți deveni specialist, cu adevărat, fără mentorat.

Și nu poți, în domeniul spiritual, fără practică, doar citind, deoarece evoluția spirituală necesită aplicarea de metode și tehnici, variate, nu doar dobândirea unor cunostințe teoretice.

Este vorba de dobândirea unor CAPACITĂȚI PERSONALE, care se dobândesc prin exercițiu, prin exersare, prin antrenament.

.

Dacă luăm ca exemplu meditația, nimeni nu poate medita în locul tău, și poți citi sute de cărți despre meditație, căci nu poți dezvolta nimic, dacă nu meditezi deloc.

Este ca în sportul de performanță.

Nu ajunge să te uiți la practicanți, să citești teorii despre un sport, ci este necesar să îl și practici, să înveți practicând, și să îți dezvolți abilități și capacități practice.

Spectatorii cred că se pricep la fotbal, teoretic, dar nu sunt fotbaliști, și dacă ar intra pe teren ar demonstra practic nivelul lor de performanță extrem de redus.

Plus că din tribune jocul arată cu totul altfel decât de pe teren. Este o cu totul altă experiență, și doar cine a jucat fotbal știe asta. Restul nu știu, habar nu au. Nu au experiență practică.

Dar pot avea impresia că este ușor să joci fotbal, la nivel de performanță, și că nu ai nevoie nici de antrenor.

.

Câtă muncă și efort este necesar să depui pentru a ajunge să performezi într-un domeniu, puțini conștientizează.

Iar în domeniul spiritual nu există încă o educație populară, de masă.

Mai mult, nici măcar în cadrul Psihologiei nu se învață așa ceva. Psihologia nu studiază spiritul, sufletul, corpul mental, și alte concepte din domeniul spiritualității.

Ba chiar le neagă existența, deoarece nu sunt încadrate în programa lor de studiu, și nici nu pot fi studiate încă "științific".

Dar psihologia este una din cele mai tinere științe, în faza copilăriei sale, și va suferi în timp transformări radicale în maturizarea sa.

Copiii neagă în mod copilăresc unele realități, necunoscute lor, neînțelese de ei.

Dar faza de negare este doar o primă fază, și urmează altele, după ea.

.

Problema principală la ora actuală este că, anumite capacități dobândite în cadrul evoluției spirituale, sunt considerate că țin de patologie, în domeniul medical, în psihiatrie, și chiar în psihologia clinică.

De exemplu, pentru ei nu este normal să percepi ceea ce marea majoritate a oamenilor nu pot percepe senzorial, iar această anormalitate trebuie tratată, eradicată, ca fiind patologică. Oamenii trebuie normalizați.

Deci, problema, la ora actuală, este că în domeniul științelor medicale există o reacție negativă față de capacitățile ce pot fi dobândite prin practicile spirituale.

Pentru un cadru medical (și pentru un psiholog) nu poate fi normal decât ceea ce a învățat el în facultate că este normal.

Restul sunt povești, basme, delir, fantasme, halucinații, patologie curată, care trebuie tratată.

.

Adevărul este că practica spirituală de unul singur, cât și cea sub îndrumarea unui mentor incompetent, pot conduce la scăparea lucrurilor de sub control, la anumite patologii.

Am văzut astfel de cazuri.

La fel cum și în sportul de performanță pot exista tot felul de accidente, din care unele se pot datora antrenorilor, altele jucătorilor.

Dar dacă vrei să faci performanță de unul singur, fără să fi avut deloc un mentor, un antrenor, riscurile sunt mult mai mari, cu siguranță.

Puterea fără control este întodeauna periculoasă.

A dezvolta o "putere personală", o capacitate spirituală, fără a ști cum să o controlezi în mod adecvat în mod practic, devine ceva autodistructiv de fapt.

.

În domeniul spiritual esența este faptul că sunt dezvoltate capacități pe care unii le numesc paranormale, alții extrasenzoriale, sau în alt fel.

Aceste capacități sunt ”potențialități latente”, care sunt dezvoltate prin exersare continuă, prin antrenament.

Numim acest proces Inițiere spirituală, un proces complex, în care mentorul este necesar să fie un Inițiat cu experiență, care știe cum să conducă procesul.

Dar, așa cum un copil de grădiniță, sau un elev, nu necesită ca mentori profesori universitari, nici un începător nu necesită ca mentor un inițiat de rangul cel mai înalt, pentru a dobândi bazele Inițierii.

.

A dobândi inițierea, și a ajunge la ”trezirea spirituală” reală, la Iluminare, este asemănător cu sistemul de educație prin care un copil ajunge un bun specialist într-un oarecare domeniu.

Dacă copilul nu ar urma sistemul educațional, și s-ar educa de unul singur, fără nici un mentor, nu ar ajunge niciodată un specialist.

La fel este și cu sistemele spirituale: până la dobândirea trezirii spirituale, mulți treziți au fost instruiți de mai mulți mentori, în decursul timpului, de nivel tot mai înalt.

.

Aceasta este regula, iar excepțiile o întăresc. Există și excepții, oameni excepționali, cazuri de excepție, dar sunt extrem de rare.

Despre asemenea cazuri poate voi trata într-un articol

separat.

.

Eu vorbesc din experiența mea personală, și nu numai.

Experiența mea spirituală a început încă din copilărie, cu unele așa zise ”percepții extrasenzoriale” care m-au făcut curios să caut și să găsesc esența naturii lor.

Fiind însă un berbec încăpățânat, ca zodie, și cu probleme privind libertatea personală și îndoctrinarea, am preferat să nu stau prea mult într-un loc, și să nu mă las îndoctrinat de nimeni.

Am practicat Yoga, am urmat cursurile facultății de Psihologie, am făcut și niște cursuri, cum ar fi cel de Reflexoterapie, am citit sute de cărți, am participat la multe webinarii, workshopuri, am testat multe metode și tehnici, și continui să o fac în continuare.

Și acum, la 55 ani, pot să spun că a urma un sistem spiritual,”a fura meserie” de la mentori cu experiență, este calea cea mai simplă și mai ușoară, pentru cel ce vrea să ajungă la performanță, la trezirea spirituală, la Iluminare.

Dar vreau să atrag atenția că teoria... ca teoria..., practica este baza, efortul depus de fiecare, în mod personal, căci fără practică, exercițiu, antrenament susținut, nu vei obține niciodată rezultate, ci doar vei filosofa, teoretic, ca mulți alții, despre dezvoltarea spirituală, trezirea spirituală, Iluminare...

.

În final, alegerea este a ta, desigur, doar tu poți să alegi, pentru tine, ce vrei să obții și cum.

Tu știi dacă vrei sau nu performanțe, cât și cum vrei să te dezvolți, în ce direcție și sens.

Dar pe mine experiența m-a învățat acest lucru: cine neagă existența procesului numit”trezire spirituală”, cât și cei ce neagă rolul și importanța mentorului și a mentoratului spiritual, sunt persoane care nu înțeleg mare lucru privind domeniul spiritual, al dezvoltării spirituale, și, ca de obicei, ceea ce nu înțeleg nu pot accepta, de aceea neagă, resping.

Însă toate vin la timpul lor, desigur, faza negării este doar prima fază, și cei ce trec de ea au șansa de a... evolua.

Succes tuturor, la timpul lor!

.

Lecturarea articolului, cu comentarii în plus:

https://youtu.be/EkMdnPvyHXM?list=PLbN5sJc5PARCXWVENfJT1gfDLmscQSOMC

https://youtu.be/EkMdnPvyHXM?list=PLbN5sJc5PARCXWVENfJT1gfDLmscQSOMC

.

Podcastul:

https://anchor.fm/kato-podcast/episodes/Kato-Live---Trezirea-spiritual--mentoratul-i-negarea-e1i6u5e

.

Download pdf - Poți downloada acest articol în format pdf să-l recitești când vrei unde vrei, de aici:  https://cupdf.com/u/katonanico

sau de aici:  https://www.slideshare.net/katonanicolae/documents

Voi crea ebookuri pdf din toate articolele mele, și îți vei putea face o ”bibliotecă virtuală” din cele care ți-au plăcut, să-ți fie la îndemână oricând.

.

Pe această platformă poți sprijini, sponsorizând, activitatea mea, dând o cafea, sau devenind membru (membership lunar) și având acces astfel apoi la materiale bonus accesibile doar sponsorilor. https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE

Membershipul este o investiție în dezvoltarea ta personală, nu doar o simplă sponsorizare, investește în dezvoltarea ta, este cea mai bună investiție pe care o poți face!

Poți sponsoriza și pe Youtube, de la semnul de inimă, sub fiecare video al meu, lângă care scrie ”Mulțumire”.

.

Toate siteurile și conturile mele, activitatea mea, resursele oferite ție:  https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE/kato-resurse-utile-dezvoltare-spirituala

.

Kato Newsletter - Te poți abona la Newsletterul meu periodic prin Email, și vei fi ținut la curent cu noutăți din activitatea mea, completând formularul aici: https://blogspot.us16.list-manage.com/subscribe?u=1b6a4b0738569bd2193802752&id=dd82c2db1c

.

Mulțumesc

Enjoy this post?

Buy katona nicolae a coffee

More from katona nicolae