Tímea Pleván
13 supporters

Szülészeti erőszak?

Jun 17, 2020

A szülészeti erőszak fogalma ma még nem túl ismert és beszélgetések során a léte is vita tárgya. Egyik sem meglepő, különösen, ha belegondolunk a szülés során elszenvedett negatív események társadalmi megítélésébe: csak segíteni akartak; csak a ti érdeketekben történt; ő, a szakember, jobban tudja; a szülés ilyen; a szülés szenvedéssel jár; gyereket nevelni nehéz, ha már a szüléstől megrettensz, mi lesz később; egészségesek vagytok, ez a lényeg; biztos nem úgy volt, de abban az állapotban nem jól ítélted meg; mással is így volt, te vagy túl érzékeny; lépj tovább.

Sokat kell még beszélnünk róla, hogy változzon a negatív események megítéslése, hogy széles körben ismertté váljon, mennyi minden nincs rendjén, ami szülés közben történhet velünk, bár sokáig úgy gondoltuk, hogy normális.

Hoztam néhány számot, ami talán segít megvilágítani a helyzet komolyságát.

Akik már kitöltötték a kérdőívemet tudják, hogy sok-sok beavatkozásról nem csak annyit kérdezek, hogy előfordult-e, hanem kíváncsi vagyok a körülményekre is. Hogy a szülő nő kapott-e tájékoztatást, kérték-e a beleegyezését vagy éppen ellenkezőleg magyarázat nélkül vagy akár az anya határozott tiltakozása ellenére történtek az események.

Ha azt mondom, hogy a beavatkozások 0️⃣,4️⃣%-a történt az anyák határozott tiltakozása ellenére, akkor elsőre azt mondhatjuk,hogy az nem sok, bár tegyük hozzá, egy ilyen bevatkozásnak sincs helye. De, ha azt mondom, hogy több mint 5️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ édesanya válaszai között 5️⃣2️⃣6️⃣ ilyen beavatkozás szerepel, akkor azért már kicsit más a kép. És, ha hozzáteszem, hogy 6️⃣9️⃣-en a méhszáj fájás közbeni vizsgálata ellen tiltakoztak? 9️⃣5️⃣-en a méhszáj kézzel tágítása ellen? 3️⃣0️⃣-an a lábaik kikötözése ellen? 4️⃣7️⃣-en a gátmetszés, míg 4️⃣9️⃣-en az ellen, hogy a hasukba könyökölve segítsék (?) világra a babájukat?

A beavatkozások 1️⃣,7️⃣%-ánál választották a kitöltők azt a lehetőséget, hogy tájékoztatták ugyan őket valamilyen formában, de a döntésükkel, miszerint nem szeretnék a beavatkozást nem fogalalkoztak és mégis megtörtént. Csaknem 2️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ ilyen válasz született. Például:
1️⃣5️⃣4️⃣ burokrepesztés
1️⃣5️⃣7️⃣ vénabiztosítás
2️⃣4️⃣6️⃣ oxytocin infúzió
2️⃣0️⃣0️⃣ méhszájvizsgálat
1️⃣8️⃣9️⃣ gátmetszés
3️⃣5️⃣ méhöblítés szülés után

És végül a válaszok 4️⃣,8️⃣%-a szólt arról, hogy a szülő nő nem kapott tájékoztatást, nem kérték a beleegyezését, viszont része volt egyes beavatkozásokban. Vagyis egyszer csak történt. Derült égből, kommentár nélkül.
Több, mint 6️⃣7️⃣0️⃣0️⃣ ilyen válasz született. Egyebek mellett:
3️⃣7️⃣4️⃣ burokrepesztés
4️⃣9️⃣5️⃣ oxytocin infúzió
7️⃣0️⃣ no spa injekció
4️⃣5️⃣9️⃣ fájás közbeni méhszájvizsgálat
7️⃣8️⃣4️⃣ kézzel tágítás
2️⃣0️⃣1️⃣ esetben kengyelbe rögzített lábak
6️⃣5️⃣9️⃣ gátmetszés
7️⃣4️⃣0️⃣ kristeller manőver (hasba könyöklés)
2️⃣7️⃣2️⃣ rutin méhöblítés szülés után.

Összesen csaknem 1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ esemény, vagyis csaknem két ilyen beavatkozás jut minden édesanyára, csak ezekben a kérdésekben....

Enjoy this post?
Buy Tímea Pleván a coffee
Sign up or Log in to leave a comment.