Erről egy Facebook poszt erejéig már volt szó, de úgy döntöttem, áldozok rá egy blog bejegyzést is, hiszen tök fontos téma, meghatároz egy rakás dolgot.

Akkor, vágjunk bele.

Milyen hosszú a jó fejezet?

Erre nincs jó válasz, ha a nyomtatott irodalmat (és az e-könyvet) nézzük. Rosamunde Pilcher Kagylókeresők című, egyébként szerintem szenzációsan jó regényében a leghosszabb fejezet 100+ oldal. Schäffer Erzsébet Ezüstróka című szintén nagyszerű művében a fejezetek hossza 5-10 oldal. A két könyv között azonban rengeteg a különbség. A Kagylókeresők egy vaskos, 500+ oldalas kötet, családregény-szerű, romantikával és történelemmel fűszerezve. Az Ezüstróka ezzel szemben, vékonyka, kb 215 oldal, és egy nő életét meséli el napló-szerűen és snittekből építkezik.

De mégis mitől olvasható a 100+ oldalas fejezet ugyanolyan jól, mint az 5-10 oldalas?

Mert még ha a célközönség hasonló is, a két kötet felépítése nagyon eltér, a mondanivalójuk is egészen más, ahogy a történetvezetés, az ív, a stílus, kb minden. Az egyik igaz történet, a másik kitalált szereplőkről szól. Nos, többek között ezért.

Hogyan beszélhetünk akkor ideális fejezethosszról, ha nincs jó válasz?

A nomtatott vagy e-könyv esetében nagyjából sehogy. Minden szerzőnek más lesz kényelmes, a története is mást kíván, ezáltal teljességgel lehetetlen ezt meghatározni. Az online felületek esetében azonban - tapasztalataim szerint - más a helyzet.

Az online olvasás esetében a következő eszközök valamelyikét használjuk:

  • telefon

  • tablet

  • laptop/asztali gép

Mindhárom esetre igaz, hogy az e-book olvasókkal ellentétben jóval kényelmetlenebb hosszútávon a szemünknek. Ettől függetlenül, ha egy történet magával ragad, beszippant, akkor sanszos, hogy nem foglalkozunk ezzel és kifulladásig olvasunk. Viszont, nem szabad erre építeni a fejezethosszakat illetően.

Egyes oldalak esetében van minimum és maximum szószám vagy karakterszám, aminek meg kell felelni feltöltéskor. A Merengő esetében a minimum szószám folytatásos történet esetén 2000 szó, ez Wordben kb 7 oldal (nekem 6000 szavas fejezeteim vannak most, az 20 oldal, ebből számoltam vissza). A Polcon maximális karakterszám van meghatározva, részenként 28000 karakter az, amit felenged a rendszerük. A nuuvellának fogalmam sincs, mik a minimum és maximum számai, nem találtam erről információt az oldalukon. A Wattpadon minimum hossz nincs.

Elsőként beszéljünk arról, miért jó, ha van minimum hossz meghatározás.

Nos azért, mert egy 500 szavas szösszenet egyszerűen minden, csak nem fejezet. Ez a mennyiség normális esetben elég egy rövidebb párbeszédre, vagy egy helyszín vagy történés rövid leírására, egy szereplő rövid jellemzésére. De arra, hogy komolyabb értéket közvetíts semmiképp sem elegendő. Nagyon zöldfülűként, amikor abszolút nem tudja az ember, merre induljon, teljesen érthető, hogy belecsúszunk ebbe a hibába. 15/6 évesen nekem még a Merengő szerinti minimum követelményt sem mindig volt egyszerű összehozni. Mert akkor nem tudtam magam úgy kifejezni, nem tudtam elég jól kibontani sem a cselekményt, sem a szereplőket. Később, ahogy fejlődik az ember, jó esetben igénye lesz az írás során is arra, hogy hosszabb részeket írjon.

Miért jó a maximum hossz meghatározás?

Az meg a másik véglet számára jó. Ne akarj te feltölteni egy 200+ oldalas regényt egyazon fejezetbe! Nekem hasznos, mert tudom, meddig mehetek el, bár nekem a 6-8000 szó bevált fejezethosszok tekintetében

Hol van az arany középút?

Nekem az a tapasztalatom, hogy ugyan oldala válogatja, mit bírnak el az olvasók, akik használják. A Merengő közönsége elbírja a 6000 szó körüli fejezeteket. A Wattpadé nem, a Polcot nem tudom. A
nuuvellán sem bírják a hosszabb részeket. Emiatt az egységesség miatt érdemes a leggyengébb láncszemre építeni. Ez pedig jelen esetben a Wattpad és a nuuvella. Miattuk én úgy látom, hogy az arany középút a 3000 szó körüli fejezet hosszúság az, amit mindenki el fog bírni.

Oké, de akkor hol és hogyan vágjam ketté a részeket?

Nos, erre vagy készülsz íráskor és tudod, hol fogod szétszedni a fejezetet, vagy nem, és akkor szívsz. Ezt másként nem is lehet mondani. Mert kész szövegben sokkal nehezebb olyan pontot találni ahol kb felezni is tudja az ember az egészet,

Ettől függetlenül azt tanácsolom, ha 6-8000 szavas fejezetid vannak, vedd őket valahol ketté. Nem lesz könnyű, de az olvasottság növelése is függ ettől.

Ezt most itt be kell fejeznem, de még hiányérzetem van, ami miatt hamarosan (kedden) folytatom, de most nem bírok ébren maradni tovább.