A kuna marad, de menőbb lesz!

A horvát kunát 2023 január 1-től váltja föl az euró, a kuna és az euró párhuzamosan január 15-ig lesz forgalomban, utána már csak az eurót lehet használni.

"A horvát kuna új életet és megjelenést kap. Része lesz a horvát euró érme családnak, amely a horvát monetáris államiság fontos szimbóluma is lesz egyben, mondta Plenković horvát miniszterelnök az érmék végleges változatának hivatalos zágrábi bemutatóján, 2022 május 2-án.

A nyest tehát az 1 eurós érmén szerepel, míg a 2 eurós pénzen Horvátország földrajzi térképe, az 50, 20 és 10 centes érméken Nikola Tesla profilképe, és az 5, 2 és 1 centes érmén glagolita nyelven írt HR betűk láthatók. Ezen érmék végleges változatát kommentben linkeltem.

A horvát miniszterelnök szerint az euró bevezetése a schengeni tagsággal együtt Horvátország európai uniós mélyebb integrációjának két stratégiai célja. Az Európa Tanács 2021 decemberben mondta ki, hogy Horvátország teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, és képes hatékonyan megvédeni az övezet rá eső külső határait. A horvátok schengeni tagságát a francia EU-s soros elnökség alatt, a jövő év első felében jelenthetik be. Plenković szerint az eurócsatlakozással a a horvát állampolgárok és a horvát gazdaság is profitál.

Zdravko Marić pénzügyminiszter elmondta, hogy Horvátországban az idei első negyedévben 6,3 százalékos volt az infláció. A bemutatón jelen volt Boris Vujčić, a Horvát nemzeti Bank (CNB) elnöke is, aki szerint az euróövezeti tagság legnagyobb előnyei a jelenlegi gazdasági válságban is megmutatkoznak majd: például az euróra való átállás nem hoz további inflációs nyomást.

A jelenleg még érvényben lévő kuna jelentése magyarul nyest. Azért nevezték el így a horvát nemzeti valutát, mert a nyestbőrt fizetőeszközként használták. Például Pannónia római provinciában az igen értékes nyestbőrben kellett leróni, innen származik a nyestbőradó, horvátul kunovina. A középkori Horvátországban sokféle idegen pénz forgott, kb. 1018 után pedig saját pénzt vezettek be, később a horvát bán nyesttel díszített dénárt veretett. A tengelyhatalmak bábállama, az ún. "Független Horvát Állam" 1941. júliusában vezette be a kunát, amelyet 1945-ben a jugoszláv dínár váltott. A jelenlegi kunát 1994 júniusában vezették be és idén december 31-e után adja át helyét a közös európai pénznemnek.

Az esemény egyben azt is jelenti, hogy Ausztria (2002), Szlovénia (2007) és Szlovákia (2009) után immár Magyarország újabb szomszédjában, Horvátországban (2023) is euróval fizethetünk.