Bemutatták a héten az új horvát euró vég ...

Bemutatták a héten az új horvát euró végleges változatát

May 08, 2022

A kuna marad, de menőbb lesz!

A horvát kunát 2023 január 1-től váltja föl az euró, a kuna és az euró párhuzamosan január 15-ig lesz forgalomban, utána már csak az eurót lehet használni.

"A horvát kuna új életet és megjelenést kap. Része lesz a horvát euró érme családnak, amely a horvát monetáris államiság fontos szimbóluma is lesz egyben, mondta Plenković horvát miniszterelnök az érmék végleges változatának hivatalos zágrábi bemutatóján, 2022 május 2-án.

A nyest tehát az 1 eurós érmén szerepel, míg a 2 eurós pénzen Horvátország földrajzi térképe, az 50, 20 és 10 centes érméken Nikola Tesla profilképe, és az 5, 2 és 1 centes érmén glagolita nyelven írt HR betűk láthatók. Ezen érmék végleges változatát kommentben linkeltem.

A horvát miniszterelnök szerint az euró bevezetése a schengeni tagsággal együtt Horvátország európai uniós mélyebb integrációjának két stratégiai célja. Az Európa Tanács 2021 decemberben mondta ki, hogy Horvátország teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, és képes hatékonyan megvédeni az övezet rá eső külső határait. A horvátok schengeni tagságát a francia EU-s soros elnökség alatt, a jövő év első felében jelenthetik be. Plenković szerint az eurócsatlakozással a a horvát állampolgárok és a horvát gazdaság is profitál.

Zdravko Marić pénzügyminiszter elmondta, hogy Horvátországban az idei első negyedévben 6,3 százalékos volt az infláció. A bemutatón jelen volt Boris Vujčić, a Horvát nemzeti Bank (CNB) elnöke is, aki szerint az euróövezeti tagság legnagyobb előnyei a jelenlegi gazdasági válságban is megmutatkoznak majd: például az euróra való átállás nem hoz további inflációs nyomást.

A jelenleg még érvényben lévő kuna jelentése magyarul nyest. Azért nevezték el így a horvát nemzeti valutát, mert a nyestbőrt fizetőeszközként használták. Például Pannónia római provinciában az igen értékes nyestbőrben kellett leróni, innen származik a nyestbőradó, horvátul kunovina. A középkori Horvátországban sokféle idegen pénz forgott, kb. 1018 után pedig saját pénzt vezettek be, később a horvát bán nyesttel díszített dénárt veretett. A tengelyhatalmak bábállama, az ún. "Független Horvát Állam" 1941. júliusában vezette be a kunát, amelyet 1945-ben a jugoszláv dínár váltott. A jelenlegi kunát 1994 júniusában vezették be és idén december 31-e után adja át helyét a közös európai pénznemnek.

Az esemény egyben azt is jelenti, hogy Ausztria (2002), Szlovénia (2007) és Szlovákia (2009) után immár Magyarország újabb szomszédjában, Horvátországban (2023) is euróval fizethetünk.

Enjoy this post?

Buy Csehszlovák Kém a beer

More from Csehszlovák Kém