Döbbenten hallgatom az internetre száműzött Klubrádió Három igazság című új műsorában Spiró György írót, aki gyakorlatilag felmondja az orosz-ukrán háború kapcsán megfogalmazott orbánista propagandát, amit a műsorvezető Szénási Sándor és a másik vendég, Kéri László politológus is csak visszafogottan, indirekt módon opponál - és már nem is csodálkozom annyira a legfrissebb közvéleménykutatási adaton, amely a Fidesz 60 százalékos népszerűségét mutatja a magyarországi választók körében. (A műsor itt meghallgatható.)

A teljes beszélgetés egyébként érdekesnek és továbbgondolásra érdemesnek tartottam, ezért ebben a posztomban az új műsorra csatlakozva, megosztok önökkel néhány gyorsreakciót, gondolatot.

Európa-szerte a legtöbb háztartásban magasabb összeggel jöttek ki a gázszámlák, mint ahogy azt megszoktuk, az orosz-ukrán háború által súlyosbított energiaválság miatt. A Nemzetközi Energia Ügynökség és az Európai Bizottság több olyan ötletet is felvázolt, amellyel az emberek csökkenthetik energiafelhasználásukat és pénzt takaríthatnak meg. Az akció célja, hogy az Európai Unió csökkentse az orosz nyersanyagoktól való függését, amivel egyúttal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását is. Azáltal, hogy kevesebb energiát használunk, nemcsak saját számláink összegét csökkentjük, de besegítünk az Ukrajna elleni orosz agresszió bevételi forrásainak csökkentésébe is.

Európában minden felelős, demokratikusan megválasztott kormány krízishelyzetben egyenesen és őszintén beszél a választópolgáraihoz. Európában jelenleg egyetlen ország van, ahol a választás körülményei miatt a választási végeredmény nem egy demokratikus rendszerben alakult ki, hanem a maffiaállam által irányított propagandagépezet segítségével állította be a végeredményt Orbán Viktor, a maffiaállam feje. Ez a totális hazugságokra, manipulációkra és “ellenzéki” kollaboráns társutasokra épülő rezsim egy krízishelyzetben sem lesz a magyar választópolgárokkal őszinte, ami azt is jelenti, hogy a magyar állam és intézményei nem adnak lelki és egzisztenciális felkészülést az előttünk álló nehézségekre a magyar társadalom számára.

Az orbáni maffiaállam aktuálisan legnagyobb hazugsága, hogy az orosz-ukrán háború "az nem a mi háborúnk." Mivel Magyarország jelenleg még az Európai Unió és a NATO tagja, amely szervezet tagállami szinten és központilag is többször szolidaritását és aktív - humanitárius és katonai - támogatását fejezte ki Ukrajna mellett, ezért kijelenthető, hogy Orbán Viktor hazudik és aljas, nyerészkedő szándéktól vezérelve becsapja a magyar társadalmat. Konkrétan Orbán számára fontosabb az orosz kőolajból termelt profit, mint a meggyilkolt ukrán emberek élete, ezért ez a minden görög-zsidó-római hagyományt és az európai keresztény és humanista értékeket alapjaiban tagadó gátlástalan zugügyvéd-mentalitás Magyarországot elidegeníti európai szövetségeseitől, a magyar társadalmat és Ukrajnát pedig magára hagyja a bajban.

Orbán nyíltan megkérdőjelezi az Oroszország elleni nyugati szankciókat, Magyarország megtagadta a nyugati haditechnika átszállítását területén és folyamatosan nehezíti további nyugati szankciók bevezetését is. Nemcsak Orbán volt az, aki elsőként jelentette be az EU-ban, hogy eleget tesz Moszkva követelésének és rubelben fizet az orosz gázért, de a hatodik szankciós csomag megvétózásával is fenyegetőzik. Még csak nem is Nyugat-Európa valamelyik országából, de a régióból nézve is ma már Orbán Viktor és Magyarország sajnos Vlagyimir Putyin ötödik hadoszlopának van elkönyvelve az EU-ban vagy a V4-ben, ami már inkább V3, Magyarország nélkül. Mindez érthetően felbosszantja szövetségeseinket és Európában Magyarországra úgy tekintenek, mint fogalmatlan lúzerek gyűjtőhelyére, akik egy európai krízishelyzetben sem tudnak felelősségteljesen viselkedni.

Nem fogok mellébeszélni, Európában most helyzet van. Ez azt jelenti, hogy az eddig ismert, kényelmes és gondtalan világunknak, relatív életszínvonal-emelkedésének a február 24-én Vlagyimir Putyin által megindított orosz katonai agresszió véget vetett. Világunk kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé válik, a vásárlói árak emelkedni fognak és elképzelhető, hogy áruhiánnyal is találkozni fogunk. Sajnos, a katonai kiadások is biztosan nőni fognak, mert a keleti agresszorral szemben muszáj védekezni. Egy demokratikus államban minderről nyíltan és őszintén beszélnek az embereknek, akiken az állam célzottan segít, ha nagy a baj. Sajnos, az orbáni maffiaállam a koronavírus világjárvány félrekezelése után ismét a manipuláció és az elhallgatás, valamint a megfélemlítés eszközét választja.

De mondom a jó híreket is: az EU, a közös vakcina-beszerzés mintájára, együtt fog vásárolni nagy mennyiségű gázt, így jövőre nem fog fenyegetni az idén az általános gázhiányból fakadó áremelkedés. Ha Oroszország úgy dönt, hogy valamelyik gázcsapot elzárja, akkor ezt a hiányt a tartalékokból pótolni lehet. Szintén jó hír, hogy a különböző vezetékek kiépítésére európai szinten, együttműködve dolgoznak az egyes országok kormányai. Az orosz fosszilis nyersanyagokról való leválás megoldható, különösebb drámai beruházások nélkül. Sőt, mivel az Európai Unió magáénak érzi Ukrajna sorsát, ezért Brüsszel intézkedései miatt most minden európai, így magyar állampolgár is, a saját helyén és életében harcolhat és védekezhet Putyin és az orosz katonai agresszió ellen. Még csak pénzbe sem kerül, de hozzájárulhat az európai szemléletváltáshoz:

1. Csavarja le a fűtést és használjon ritkábban légkondicionálót

2. Módosítsa bojler beállítását

3. Dolgozzon otthonról

4. Használja autóját gazdaságosabban

5. Csökkentse sebességét az autópályákon

6. Hagyja otthon autóját a nagyvárosokban a hétvégén

7. Kocsi helyett gyalogoljon vagy kerékpározzon

8. Használjon tömegközlekedést

9. Repülő helyett utazzon vonattal