Карта на седмицата

Пътят на красотата

Пътят на красотата е едновременно път, по който вървим, и ежедневна практика. Пътят е да избираме да възприемаме само красотата пред нас, зад нас и навсякъде около нас, докато минаваме през живота си. Практиката е да предприемаме действия, с които да внасяме красота във всяка ситуация, в която се намираме. Когато нещата загрубеят, ние внасяме честност и мир в трудния сблъсък. Когато всички останали възприемат само мрак, ние посочваме светлината и помагаме да се разкрият скритите съкровища.

За втора поредна седмица Пътят на красотата ни кани да създаваме красота в живота си и да разпознаваме красотата в себе си и в другите. Да спрем и да се насладим на аромата на цветята, да поемем дълбоко дъх, да погледнем към звездите и да разпознаем великолепието, което ни заобикаля. Нека търсим красотата в каквато и ситуация да се намираме и ще научим урока, който животът се опитва да ни даде, по един мек и нежен начин.

Понеделник

Опушеното огледало

Опушеното огледало представлява аспектите на онова, което е загатнато, но все още не може да бъде непосредствено разпознато в света, мистерията на това как нещата се събират и как се разделят без видима причинно-следствена връзка. Този символ също така разкрива сянката на човешката душа, онези части от аза, които не признаваме. Опушеното огледало може още да ни показва състояния на отрицание, невъзможност или отказ да видим истината.

Осъзнаването на сянката на човешкия път изисква да навлезем дълбоко в историите си, за да открием раната, която ни пречи да видим истината за настоящата си ситуация. Страховете ни и очакването да се разочароваме или да се покажем недостойни може да засенчват способността ни да видим потенциала в себе си и в другите. Възможно е днес Опушеното огледало да ни показва неща, които не желаем да видим в резултат от обуславянето си. Те могат да станат още по-реални, но само защото ние ги правим такива. Изборът е наш. Светът ще ни държи отговорни за онова, което виждаме и създаваме. Можем ли да го погледнем през очите на истината и вярата?

Вторник

Жертването

Да пожертваме нещо, означава да го принесем в дар на божественото, да го направим свещено. Жертвата е израз на благодарност, извираща от сърцето; тя празник на любовта, подготвен за Духа. В древността жертвоприношенията понякога са включвали ритуали, в които на боговете се е предлагала кръв. В Библията например Яхве предпочел дара на Авел, едно от неговите агнета, пред този на Каин, предложил своите плодове и зеленчуци. В Централна Америка обаче Кетцалкоатъл, Господарят на зората, донесъл учението, че Духът предпочита песните и молитвите ни пред кръвта на хора или животни.

Кое е онова едничко нещо, или кой е онзи човек, без които чувстваме, че не можем да живеем? Време е да предадем всичко на Духа, за да може то да се разкрие така, както е нужно. Нека днес не се вкопчваме в старата форма или да позволяваме на саможертвата си да ни тежи прекомерно. Жертвали сме себе си и мечтите си твърде дълго. Сега е време да се посветим на пътя си. Когато превърнем жертването в свещен дар, отваряме вратите на безгранично богатство. Нека не отлагаме повече.

Сряда

Спиралата

От галактиките в космоса до миниатюрните раковини на брега, спиралата се появява навсякъде в естествения свят. Формата ѝ на навита змия се използва от най-древни времена като средство за растеж и трансформация. Спиралата е водач за навлизане дълбоко в съзнанието и в непознатото, и за последващо разширяване чак до небесата. Ключово е да се оставим напълно на това пътуване, докато остарялата парадигма се разтвори в дълбините на душата и енергията ѝ бъде освободена, за да даде живот на нова реалност.

Посланието ѝ днес е, че за да се обновим, трябва да свалим старата си кожа. Ние вече сме го направили, затова нека спрем да човъркаме в старото, а вместо това да приветстваме нежната нова тъкан, която вече започва да расте. Да се отървем от навика да работим над несъвършенствата си през цялото време и да оставим природата да си върши нейните дела. Новата кожа може да ни се струва уязвима и това да ни плаши понякога. В такива моменти нека се доверим на цяра на спиралата, докато ни води по пътя на обновлението.

Четвъртък

Поток

Съществува естествен ход на събитията в света. Можем да го наблюдаваме в приливите и отливите на океани и реки, които се надигат към земята и отстъпват към морето. Символът на Потока представлява естественото и безусилно движение към определена цел. Той ни напомня за умението грациозно да заобикаляме препятствията, да позволяваме, вместо да управляваме.

Днес сме поканени да не плуваме срещу течението; да се доверим, че в правилния момент мечтите ни ще започнат да се подреждат. Сега обаче е време да се оттеглим, да не блъскаме по заключени врати и да имаме вяра, че препятствията пред нас са за наше добро. Намеренията ни ще се проявят в подходящото време.

Петък

Светкавица

Страховитото електрическо освобождаване на мълнията прорязва небето и удря земята, придружено от могъщия тътен на гръмотевицата. Този феномен има положителен аспект – светлината озарява земята и душата. Но има и разрушителна страна – мълнията може да изгори и дори да убие, ако е твърде мощна.

В днешния ден силите на небесния свят вливат обединените си енергии, за да запалят в нас ново вдъхновение. Да позволим на този божествен дар на пробуждането да пусне корени в цялото ни същество и да се насладим на обновено усещане за яснота, страст и откровение.

Събота

Долният свят

Долният свят съдържа скритите съкровища на човечеството. Това е пространство на богат и плодороден мрак, където можем да открием отхвърлените части от себе си и изоставените аспекти на душата си. Долният свят е мястото на нашите предци, където намираме даровете и уроците на миналото; това е царството на колективното несъзнавано. Тук можем да срещнем своите демони и да ги преобразуваме в чиста енергия, в източник на лична сила.

Време е да изровим скритите си съкровища. Нека не се смаляваме, за да се харесаме на другите и да ни приемат. Да извадим скъпоценните камъни, които държим в сърцето си - скрити дори и от нас самите. Дошло е време да уважим миналото си и да преобразуваме живота си в героично приключение. Докато пътуваме из Долния свят, ще ни бъдат предложени всички дарове на предците ни. Техните борби - болката им, начинът им на живот и смъртта им - ще се превърнат в благословии.

Неделя

Неподвижност

Когато Неподвижността се появи, това е знак за временно спиране, за съзерцание и за пространство за дишане. Тя представлява ползите от временно бездействие, а също така и онова, което се случва, когато сме заседнали в нещо.

Днес е време да се освободим от парализата на свръханализирането. Неподвижността ни кани да се обърнем навътре, да дишаме и да припознаем състоянието на нещата, каквото е в този момент; тя ни дава възможност да станем свидетели на онова, което се случва, преди моментът да си е отишъл. Това също така е възможност да сложим край на проект, да излезем от него, преди да са нанесени щети. Може също така да е време да се освободим от ненужен товар, който сме поели, без да си даваме сметка за цената. Кое ще бъде, зависи от това, да спрем, да поемем дълбоко дъх, да укротим ума и да премахнем всичко, което ни отвлича вниманието. Едва тогава можем да направим следващия си ход по заземен, отпуснат, необременен начин. Когато нещо не върви така, както си мислим, че трябва да върви, нека си спомним следното: онова, което е наше, не може да ни бъде отнето.

С радост приемам коментари, мнения и впечатления от подредбата, както и обратна връзка за преживяванията ти, след като периодът е отминал. Благодаря ти и светла седмица!

Използваната колода е: Mystical Shaman Oracle.

По-стари подредби и снимки на картите с високо качество можеш да разгледаш тук.