Așa cum spune o zicală veche „Arată-mi prietenii și îți voi spune cine ești”.

Nimeni nu contestă influența pe care prietenii o exercită asupra noastră. Fie că favorizează sugestii, sfaturi sau discuții deschise, ci mai degrabă faptul ,că luăm în considerare ceea ce spun ei, fără a verifica dacă sursa informației este validă sau nu. Nu înseamnă că dăm dovadă de imaturitate intelectuală și nici că ceea ce facem este cu necesitate rău. La urma urmei, ne sunt prieteni, nu?

 Nu chiar. Mai ales dacă este vorba despre un comportament de grup. Adolescenții se luptă zilnic pentru a se încadra în anumite grupuri. Vor începe să aibă același stil vestimentar, vor asculta aceleași cântece, vor adopta diverse vicii ba mai mult vor începe să copieze același tipar de a vorbi, totul în numele acceptării de către grup.

 Adulții nu sunt cu mult mai diferiți . Aceștia de asemenea, se alătură grupurilor unde vor căuta persoane cu aceleași interese, valori, proximitate tipare de comunicare și se supun unui anumit cod vestimentar. Ei tind să se grupeze împreună cu oameni care împărtășesc aceleași valori morale, statut social-economic. Până acum, bine.

 Problema începe atunci când acele grupuri își arată fața malefică. Protejați de grup, indivizii sunt capabili să facă cele mai atroce lucruri. Așa cum a spus Hannah Arendt (om de știință), banalitatea răului este înfiorătoare.

Efectul Lucifer reprezintă în termeni simpli, modul în care influența grupurilor poate duce la modificări considerabile asupra comportamentului. Deoarece Lucifer este considerat îngerul răului, rezultatul acelor acțiuni nu este unul bun, dimpotrivă.

Iată câteva exemple memorabile ale acestui efect:

În timpul celui de-al doilea război mondial, milioane de evrei și alte minorități au fost uciși în lagărele de concentrare. Reacția publicului a fost zero, zip, zilch! Iată Efectul Lucifer.

 Într-un experiment efectuat la Universitatea Yale în Iulie 1961, unui grup elevi aleși pe bază de voluntariat li s-a cerut să livreze șocuri electrice puternice altora, ascultând un bărbat într-o haină albă acesta reprezentând autoritatea (Experimentul Milgram). Șocurile erau false, dar studenții nu știau despre asta. Au continuat să asculte bărbatul în haina albă, dând șocuri peste 450 V - doză letală. Peste 65% dintre participanți și-ar fi ucis colegii de clasă dacă șocurile ar fi reale.

 Vei crede că bărbații sunt mai puțin simțitori, că femeile, despre care se spune că sunt mai empatice, mai miloase, n-ar fi făcut așa ceva. Ei bine… au făcut. S-a repetat experimentul și cu femei și s-au obținut cam aceleași rezultate.

 Vei crede că asta se întâmpla în 1961, dar că societatea a evoluat între timp, acum suntem mai liberali în gândire, mai toleranți, mai atenți cu semenii noștri. Nope, nu s-a schimbat nimic. Experimentul a fost repetat în 2009 și a condus la aceleași rezultate. Efectul Lucifer.

 Într-o altă cercetare numită „The Stanford Prison Experiment”, studenților li s-a atribuit în mod aleatoriu rolul de prizonieri sau gardieni pe parcursul a două săptămâni. Paznicii au fost atât de absorbiți de rolul lor, încât au început rapid să hărțuiască, să agreseze și să dezumanizeze prizonierii. Experimentul a devenit atât de brutal și scăpat de control încât a fost întrerupt în mai puțin de 5 zile. Efectul Lucifer.

Până la urmă la ce rezultat te așteptai? Suntem educați de când ne naștem să ne supunem autorității – ni se spune să ascultăm de persoanele mai în vârstă, să ascultăm de profesori, să ascultăm de polițiști. Nu mai zic de religie. Întreaga religie e construită în așa fel încât oamenii să se supună bisericii.

 

Există câteva avantaje. Învățăm de la cei mai în vârstă (presupunând că au mai mare experiență) și de la profesorii noștri. Dacă ne supunem celor ce zic ei transferul de cunoaștere este mai rapid și mai eficient. Avem nevoie de ordine și disciplină în societatea în care trăim, vrem siguranță așa că ni se pare normal să ne supunem autorității reprezentate de poliție (nah, omul legii, nu?). Avem nevoie de coordonare și de o viziune la serviciu așa că ne supunem șefului.

Nu subestimați niciodată puterea grupurilor. Ferește-te de propriul tău Lucifer - cu toții putem trece de la a fi  bun sau rău într-o clipită atunci când circumstanțele sunt favorizante.