Plante Antivirale - 1. Lemnul dulce (Gly ...

Plante Antivirale - 1. Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra)

Oct 25, 2021

SERIA PLANTE CU ACTIVITATE ANTIVIRALĂ DATORATĂ PRINCIPIILOR LOR ACTIVE

Deoarece vine iarna, și sezonul virozelor și gripelor pare că a început deja, am să vă prezint o serie de articole în care includ cele mai cunoscute plante prin activitatea lor antivirală, pe care le puteți folosi în alimentație ca și condimente, ceaiuri, capsule, uleiuri, etc.

Prezint lista mai jos cu numele lor, urmând să le prezint apoi pe fiecare, pe larg, în mod separat, în câte un articol. În final cred că se va aduna o... carte. :) Articolele reprezintă sinteze efectuate de mine pe baza datelor culese de pe internet din variate surse.

Disclaimer (Atenționare): Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile aici au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului! Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomand să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea posibil nerecomandată a unor principii active ale unor plante, cu cele prezente în medicamentele pe care vi le administrați. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol. La fiecare plantă voi specifica și contraindicațiile, interacțiuni și reacții adverse, cele care se cunosc și sunt disponibile la surse, dozajul recomandat, etc. Eu nu ofer aici recomandări și sfaturi medicale personale, ci doar o sursă de informare utilă vouă, sintetizând din multe surse găsite pe internet. Efectele utilizării vă privesc în mod personal, aveți întreaga responsabilitate în această privință!

Încă din cele mai vechi timpuri, plantele medicinale au fost folosite ca tratamente naturale pentru diverse boli, inclusiv pentru infecții virale.

Datorită concentrației lor mari de compuși activi puternici, multe plante ajută la combaterea virusurilor și sunt folosite de unii practicieni ai medicinii, în tincturi, uleiuri, extracte, etc.

În același timp, beneficiile anumitor plante medicinale sunt susținute de puține cercetări științifice, așa că ar trebui să le luați cu atenție, sub control medical, mai ales pe termen lung. Concentrațiile crescute de substanțe active din plante pot conduce, ca la medicamente, la supradozaj, interacțiuni cu diferite medicamente pe care le luați, dereglări și disfuncții fiziologice. Și plantele medicinale au contraindicații, fiți foarte atenți la aceste contraindicații!

Lista de plante cu activitate antivirală: Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra), Dafinul (Laurus nobilis), Cimbrul (Thymus vulgaris), Oregano (Origanum vulgare, sovârf, șovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure sau arigan), Salvia (Salvia officinalis), Busuiocul (Ocimum basilicum), Fenicul sau Molura (Foeniculum vulgare), Usturoiul (Allium sativum), Menta (Mentha, din greacă: míntha), Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), Echinacea (Echinacea augustifolia), Socul (Sambucus L.), Astragalus, Ghimbirul (Zingiber officinale), Ginsengul (Panax ginseng), Păpădia (Taraxacum officinale), Patlagina (Plantago), Eucaliptul (Eucalyptus), Hreanul (Armoracia rusticana), Ceapa (Allium cepa), Lămîia (Citrus limon), Pelinul (Artemisia absinthium L.), Chinina (Chinchona succiruba), Turmericul (Curcuma longa), Propolisul (nu este plantă, dar este din plante și merită vorbit de el)

1. Lemnul dulce sau Răculeț, Iarbă Dulce, Rădăcină Dulce, Unghia Gaii, Iarba Lui Dărăboi (Glycyrrhiza glabra)

Își datorează numele datorită gustului dulce al rădăcinilor sale; din greacă, glykys = dulce și rhiza = rădăcină. Este originar din zona Mării Mediterane și Asia de Vest, unde este cultivat și azi. Este o plantã din familia leguminoaselor, creşte în tufe cu flori liliachii, în locurile joase, prin albiile pãrãsite ale râurilor. Interiorul rădăcinii este galben și înflorește albastru-violet la începutul verii. Rădăcina de lemn dulce conține glicirizină, care este de 50-100 de ori mai dulce decât zahărul rafinat (zaharoză), de aceea poate fi găsit în multe amestecuri de ceai.

Lemnul dulce este o plantă erbacee perenă sau arbust cu frunze imparipemat-compuse, flori mici, liliachii și fructe spinos-păroase. Are aspect de subarbust ce crește spontan dar și în cultură, îi priesc solurile nisipoase și este puțin răspândit în foste albii de râuri, în luminișuri și în zone necultivate. Înflorește în iunie și iulie.

Planta perenă, cu o înălțime de peste 1 m, este ancorată în pământ cu un sistem radicular lung și gros și este acoperită cu multe inflorescențe mici de tip fluture, de culoare mov palid. Fructele de lemn dulce sunt sub formă de păstăi lungi de 1,5 - 2,5 cm, cu semințe în formă de rinichi.

Rădăcina de lemn-dulce - Liquiritia - este considerata unul dintre cele mai vechi remedii pe baza de plante din lume. A fost utilizată de mii de ani în preparatele medicale tradiționale chinezești, în țări din Orientul Mijlociu, în Grecia Antică, în afecțiuni gastriontestinale și în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare.

Cele mai vechi dovezi provin din Egiptul antic, au fost găsite depozite de lemn dulce în mormântul regelui Tutankhamon, rădăcina fiind folosită pentru prepararea unei băuturi dulci pentru faraoni. Grecii și romanii cunoșteau lemnul dulce ca un remediu pentru răceli.

Componente principale: saponine triterpenice, dintre care cea mai importantã este glicirizina, prezentă fie ca atare, fie sub forma unor compuşi derivaţi, cum este acidul gliciretic. Rădăcinile mai conţin fitosteroli şi flavonoizi (liquirizina), care le conferã culoarea galbenã. Gustul dulce al rădăcinilor se explică și prin prezenţa unor cantităţi apreciabile de glucoză, fructoză şi zaharoză.

Mai conține acid glabric, rezine, lipide, amidon, asparagină, zaharuri, albumină, vitamina B, săruri minerale, antioxidanți precum flavonoide, saponine, coumarine, steroli, colină, triterpenoizi, lignine, aminoacizi, incluzând asparagina, rășini, biotină, acid folic, inositol, lecitină, estrogen și vitaminele B1, B2, B3, B6, E.

Principalul principiu activ al rădăcinii de lemn dulce este glicirizina - care dă gustul dulce al rădăcinii, și are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.

Indicații: în artrite, dismenoree, ulcer gastric, traheită, faringită, bronșită, constipație, calculoză renală și biliară, antistres.

Acţiune: Preparatele din rãdãcinã de lemn-dulce au acţiune expectorantă, antispastică, diuretică, estrogenă, antialgică şi antiinflamatoare, anorexigenã (scad pofta de mâncare).

Are un puternic efect antiinflamator.

Fluidizează secrețiile traheobronhice și faringiene, are acțiune diuretică, antispasmodică, antiinflamatoare și antiulceroasă în ulcerul gastric, laxativ și purgativ în funcție de doza administrată.

Foarte benefic pentru tuse, astm, laringită, dureri în gât, bronșită cronică și răgușeală.

Contribuie la o expectorație eficientă. Ajută la lichefierea mucusului din plămâni și facilitează separarea acestuia de corp.

Glicirina, lichiritigenina și glabridina sunt câteva dintre substanțele active din Lemnul dulce, care au proprietăți antivirale puternice (Sursa 1).

Studiile demonstrează că extractul de rădăcină de lemn dulce este eficient împotriva virusului HIV, a virusului herpes, a virusului herpetic și a coronavirusului asociat sindromului respirator acut sever (SARS-CoV) (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3) .

Rădăcina de lemn dulce reglează secreția acidă, și sporește protecția mucoasei stomacului, având și un efect antiinflamator. Contribuie în mod optim la susținerea tratamentului inflamației mucoasei stomacului (gastrită) și a stomacului iritat, la tulburări digestive funcționale, cum ar fi stomacul iritabil, cu simptome variind de la senzația de plenitudine gastrică, până la dureri de stomac.

Antistres - Lemnul dulce a fost folosit de secole pentru a combate stresul. Vechii greci, romanii și egiptenii îl foloseau pentru reducerea stresului. Se spune că Alexandru cel Mare oferea rădăcină de lemn-dulce soldaților săi în timpul campaniilor. Lemnul-dulce stimulează glandele suprarenale, cele care reglează răspunsul la stres al organismului, ajutând la îmbunătățirea răspunsului organismului la stres. Potenţeazã acţiunea antiinflamatoarelor cortizonice.

Acidul gliciretic are o capacitate remarcabilă de a neutraliza toxine precum cea a bacilului tetanic sau alte substanţe cu efect letal cum ar fi stricnina.

Este folosit și în tratamentul adjuvant al obezitãţii, datoritã efectului de diminuare a poftei de mâncare.

Este util în inflamaţiile gingiilor, în afecţiuni dermatologice, cum este psoriazisul, sau în eczeme.

Folosit şi în tratamentul poliartritei reumatoide.

Utilizare: În scopuri medicinale se recoltează părțile subterane, rizoamele și rădăcinile de culoare galbenă la interior (Radix Echinatae), din luna martie până la începutul lui mai, înainte de înflorire și toamna după căderea frunzelor (septembrie-octombrie) dar numai de la specii care au depășit 3-4 ani.

Administrare: este utilizat sub diverse forme.

Maceratul la rece se preparã din ½ de linguriţă de rădăcină mărunţită, la o cană cu apă. Se ţine la macerat timp de 8 ore şi se bea pe parcursul unei zile.

Pentru tratarea de scurtă durată a constipaţiei se poate prepara o infuzie din ½ de linguriţã de rădăcină de lemn-dulce la 1 canã cu apă. Se bea o cană pe zi. Pulberea de rădăcină de lemn-dulce poate fi administratã şi ca atare în doză de 1-3 g pe zi (câte 1 vârf de cuţit, de 1-3 ori pe zi).

Rădăcinile se folosesc tăiate bucăţi, ca pulbere (pentru infuzii şi macerate) sau ca suc.

Macerat 2% din care se iau 200ml pe zi; infuzie, o linguriță în 200 ml apă clocotită, se bea până la 3 ceaiuri pe zi.

Interacțiuni și Reacții adverse, Contraindicații:

Tratamentul cu lemn-dulce trebuie însoţit de o dietă hiposodată şi nu trebuie să dureze mai mult de 4-6 săptămâni continuu.

A nu se utiliza de către bolnavii hipertensivi.

Lemnul-dulce trebuie consumat cu moderatie, consumul excesiv putând avea efecte secundare negative, ce pot duce la apariția unor probleme cardiace, creșterea tensiunii arteriale.

Ca în cazul urmarii oricărui tratament, este important să vă consultați medicul pentru a avea confirmarea ca dieta care include lemn-dulce poate fi benefică pentru dvs.

Glicirizina, prin proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene, este legată de multe dintre efectele adverse datorate supradozării, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de potasiu, oboseală cronică.

Pentru cazul persoanelor cu tensiune arterială, sau care suferă de afecțiuni hepatice sau renale, precum și în cazul femeilor însărcinate, există produse ce utilizează lemn-dulce degliciririzat. Doza zilnică maximă admisă de glicirizina este de 100 mg.

Nu este recomandată administrarea în sarcină și alăptare. În cazul unei intervenții chirurgicale se recomandă întreruperea administrării cu cel putin două săptămâni înainte.

Administrarea este contraindicată în: afecțiuni cardiovasculare, cancer de sân, ovarian, uterin, endometrioză, fibrom uterin, afecțiuni ale rinichilor, disfuncții erectile, în asociere cu Warfarina (poate creste riscul formării de cheaguri de sânge)

Se pot manifesta urmatoarele interacțiuni: cu Digoxin (poate crește riscul de reacții adverse), cu medicația metabolizată la nivelul ficatului de către citocromul P450 (influențează eficiența acestora), cu antihipertensivele (scade eficiența acestora), corticosteroizi sau diuretice.

Nu este recomandat în bolile care împiedică eliminarea sărurilor din organism, cum sunt afecţiunile hepatice. Nu este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni renale.


De la Roger Culos - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29700365

De la Pharaoh han - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30860013

De la Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12734915

Există în comerț, în farmacii, diverse produse care conțin combinații de plante, printre care și Lemnul dulce. Eu, de exemplu, am folosit recent Calmotusin comprimate pentru supt (este și sirop, ceai). Ingredientele sale sunt: Plante și produse apicole: ciuboțica-cucului (25mg), lemn-dulce (25mg), ghimbir (15mg), propolis- extract 2:1 (15mg), ulei esențial de mentă (12mg), ulei esențial de eucalipt (6mg), ulei esențial de pin (6mg), ulei esențial de cimbru (1mg), ulei esențial de roiniță (1mg).
Ingrediente inactive: zahăr compresibil, celuloza microcristalină, ștearat de magneziu, aerosil. Proprietăți: Pentru decongestionarea căilor respiratorii, ușurând astfel respirația.
- normalizarea secrețiilor bronșice;
- decongestionarea tractului respirator;
- menținerea sănătății faringelui, laringelui, traheei și bronhiilor.
Acțiuni: Antitusiv, fluidifiant al secrețiilor bronhice, expectorant, secretolitic (produce scăderea secrețiilor), bronhodilatator, antiinflamator, analgezic, antispastic, decongestionant al căilor respiratorii, calmant, antimicrobian.
Indicații: Se utilizează ca și adjuvant în: tuse de diverse etiologii cu caracter uscat (tuse uscată) sau umed (tuse productivă), bronșite acute și cronice, traheite, traheobronșite, laringite, faringite, amigdalite, pneumonii, astm bronșic, bronșite astmatiforme, catar bronșic, viroze respiratorii și stări gripale.

.

Poți downloada acest articol în format pdf să-l (re)citești când vrei unde vrei, de aici: https://cupdf.com/u/katonanico

sau de aici:  https://www.slideshare.net/katonanicolae/documents

Voi crea ebookuri pdf din toate articolele mele, și îți vei putea face o ”bibliotecă” din cele care ți-au plăcut, să-ți fie la îndemână oricând.

.

Pe această platformă poți sprijini, sponsorizând, activitatea mea, dând o cafea, sau devenind membru (membership lunar) și având acces astfel apoi la materiale bonus accesibile doar sponsorilor. https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE

Membershipul de 10 usd este o investiție în dezvoltarea ta personală, nu doar o simplă sponsorizare, investește în dezvoltarea ta!

.

Toate siteurile și conturile mele, activitatea mea, resursele oferite vouă gratuit:   https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE/kato-resurse-utile-dezvoltare-spirituala

.

Mulțumesc

.

Principalii factori care influențează apărarea corpului - Dr. Călin Mărginean Din playlistul meu Youtube ”Nutriţie, Alimentaţie katona nicolae 158 materiale video

https://youtu.be/nKMuLRG0QjM?list=PLbN5sJc5PARBgleOJ1lLonVY_NDw7ocwY

Doctorul Naturii - Despre coronavirus și tratamentele cu plante antivirale

https://youtu.be/T4OuNL8xb24?list=PLbN5sJc5PARBgleOJ1lLonVY_NDw7ocwY

Enjoy this post?

Buy katona nicolae a coffee

1 comment

More from katona nicolae