Insuficiența și excesul sunt dăunătoare ...

Insuficiența și excesul sunt dăunătoare - un principiu de viață

Dec 14, 2021

Un principiu util la care mă relaționez când vine vorba de a găsi răspunsuri și soluții, sau de a verifica ceva, este: insuficiența și excesul sunt dăunătoare. 

A conștientiza acest principiu, cu efectele și implicațiile sale, constituie un exercițiu serios de conștientizare.

A aplica în practică acest principiu este o adevărată metodă spirituală, căci ai să vezi că doar citirea și conștientizarea, la modul teoretic nu este totul, deoarece tu ai obișnuințele tale, tiparele tale de gândire și comportament, la care vei reveni imediat după ce ai terminat de citit, de meditat, de conștientizat.

.

Insuficiența și excesul dăunează la modul general, dăunează sănătății, dăunează bunelor relații interpersonale, dăunează în orice domeniu al vieții tale.
Este o regulă generală, care își are excepțiile ei, căci situații extreme, excepționale, cer măsuri extreme, excepționale. 

Există situații de excepție în care este necesar să crești ceva foarte mult, sau să scazi ceva foarte mult, pentru a reechilibra un echilibru dezechilibrat prea tare.

În aceste situații excesul este moderat prin insuficiență, și insuficiența prin exces, prin compensare deci, iar extremele se ating, relaționează, sunt intercorelate funcțional. 

.

Dacă în manifestările tale, sau ale altcuiva, există un exces, la un moment dat, acesta este semnalul existenței unei insuficiențe, totodată.

Excesul apărut într-un aspect al vieții tinde să compenseze o insuficiență manifestată în alt aspect al vieții.

De exemplu un viciu, cum este alcoolismul, apare ca un exces de consum de alcool prin care se încearcă compensarea unei lipse sau insuficiențe la nivel emoțional. 

Omul bea deoarece este supărat, să stingă supărarea, altfel privind, pe invers, să compenseze deficitul de bucurie sau ceea ce îi lipsește și îi produce supărarea.

Omul poate să bea conștient, la petreceri de exemplu, pentru că vrea să se veselească, adică simte că îi lipsește veselia, și nu o poate produce altfel. 

Cu cât este mai puțin vesel, mai abătut, mai supărat, cu atât va face exces de alcool mai mult, în compensare.
.

Totul se compensează, dar totul este în transformare, deci mecanismul compensării face parte integrantă din transformare.

Insuficiența și excesul exprimă compensări, transformări. 

La nivel psihofiziologic, vorbim de adaptare, mecanisme de adaptare complexe, care au rolul de a reechilibra ceea ce s-a dezechilibrat. 

Însă dezechilibrele fac parte din fluctuațiile vieții. 

Schimbările, dezechilibrele și fluctuațiile stau la baza transformării. 

Viața reprezintă o necontenită transformare. 

Deci, nu blama schimbarea, dezechilibrul, fluctuația, transformarea, căci este ca și cum te-ai opune manifestării lumii și vieții, așa cum sunt ele în mod natural. 

.

Nu există echilibru perfect, nicăieri în lumea asta, doar echilibru relativ, bazat pe fluctuația permanentă a ceea ce numim ”constante”. 

Iar aceste constante fluctuează permanent între anumite limite, tocmai pentru a asigura adaptarea, echilibrarea. 

Atâta doar că unele constante fluctuează în ritm mai rapid sau mai lent, dar totul variază în timp, inevitabil.

Adaptarea reprezintă un proces activ, continuu.

La nivel fiziologic vorbim de homeostazie, termen care reprezintă în biologie proprietatea unui organism de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului său intern.

De exemplu PHul sângelui, nivelul glicemiei, nivelul diferiților ioni, etc.

.
Egoismul și egocentrismul reprezintă aspecte specifice umane, vitale, necesare vieții.
Daca ai insuficient egoism, egocentrism, atunci te neglijezi prea mult pe tine însuți, și ai de suferit.
Dacă ai prea mult egoism și egocentrism, în exces, atunci îi neglijezi pe ceilalți prea mult, și atunci ai de suferit deoarece se deteriorează relațiile tale cu ceilalți.

Recomandarea mea este: acordă-ți ție atâta atenție și importanță câtă acorzi și celorlalți, și invers, acordă-le câtă îți acorzi și ție, și atunci vei fi mereu în echilibru și armonie, interior-exterior, cu tine, lumea, viața.
.

Blocajele de orice fel conduc la apariția insuficiențelor și exceselor.

Adaptarea este un proces activ. 

A te adapta corect și eficient presupune a permite mereu fluxurilor energetice să "curgă", fără a le bloca curgerea. 

Curgerea aceasta trebuie văzută ca un schimb permanent între tine și mediu, schimb de substanță, dar și de informație și energie.

Când blochezi o curgere, în partea de după blocaj apare insuficiența, o depresiune, lipsă de presiune, de energie, și în partea anterioară excesul de energie fluidă, de presiune. 

Blocajele produse la nivel infor-energetic, se vor manifesta la nivel emoțional, și apoi se vor manifesta ca boală organică.

Echilibrul emoțional este cel ce menține de fapt și echilibrul fiziologic într-o bună stare, prin hormonii eliberați în diferitele stări emoționale.

.

Este normal ca fiecare om să judece în mod subiectiv, afectiv, emoțional, să se lase purtat de dorințele și speranțele sale într-o lume imaginară, ruptă mai mult sau mai puțin de realitate. 

Putem să numim acest proces drept "creativ", "manifestare creatoare". 

Procesul nu are doar valențe negative, ci și pozitive, omul fiind forțat de fapt, astfel, în interesul său, să își manifesteze, să exerseze și să dezvolte creativitatea sa.

Dar insuficiența și excesul sunt dăunătoare. 

Deci, atât cel ce nu se lasă purtat pe aripile imaginației sale, cât și cel ce se lasă dus în mod excesiv, vor avea de suferit.

În realitate, fiecare om pendulează și fluctuează între două lumi, continuu, între realitate și irealitate, între adevăr și fals, între obiectiv și subiectiv, între percepție senzorială și imaginație mentală.

Te-ai obișnuit, mai mult decât crezi, să judeci după aparențe, și să îți lași judecățile a fi influențate de trăirile tale emoționale.

Este util de înțeles că insuficiența și excesul sunt dăunătoare, că totul este relativ deoarece echilibrul se poate păstra doar între aceste limite variabile ale insuficienței și excesului.

Și nu există nimic absolut, bine sau rău absolut, ceva bun sau rău la modul absolut, binele fiind ceva ce "nu întrece măsura", măsura insuficienței și a excesului.

Vorbim deci de măsură, de dozaj.

De exemplu, este bine să existe competiție, căci lipsa totală a ei este dăunătoare, dar și excesul competițional este dăunător.

Este ca la medicamente: totul depinde de măsură, de dozaj, există o doză recomandată, care este benefică, eficientă, utilă, iar insuficiența nu te ajută cu nimic, rămâi bolnav și evoluează boala, iar excesul te poate îmbolnăvi mai tare, te poate intoxica, putând fi chiar mortal peste o anumită doză, prin supradozaj.

La fel este, deci, și în suferință, și orice altceva: o anumită doză de suferință unește soțul și soția, sau un popor, dar peste o anumită măsură se va produce dezbinarea, separarea, inevitabil, divorțul, căutarea unui alt partener salvator, plecarea în alte țări la lucru unde poți găsi salvarea situației tale financiare, căutarea unui alt job...
.

Totul cu măsură.

Omul este măsura tuturor lucrurilor.

Calea cea mai bună este calea de mijloc, care oferă echilibru, armpnie, stabilitate, siguranță.

O cale situată între insuficiență și exces.
.

Atracția și respingerea constituie un alt aspect foarte important, legat de insuficiență și exces.

Înțelegi legătura, conexiunea existentă între sistemele duale insuficiență/ exces și atracție/ respingere?

Vorbeam de ceea ce ne unește și ceea ce ne dezbină, și putem privi asta și prin aspectul legilor fizicii ce vorbesc de forțele de atracție și respingere, nu-i așa?

Ne unește ceea ce ne atrage, și ne dezbină ceea ce ne respinge. 

Insuficienta atracție, cât și atracția în exces sunt dăunătoare.

Insuficienta respingere, cât și respingerea în exces sunt dăunătoare.

Un exemplu simplu de înțeles: Pământul se roteșete în jurul Soarelui pe orbita sa, în mod constant, deoarece forțele de atracție sunt egale cu forțele de respingere. 

De aceea se poate menține pe orbită, și să orbiteze permanent în jurul Soarelui. 

Dacă forțele de atracție dintre Pământ și Soare ar fi mai mari decât forțele de respingere, atunci Pămânul ar fi atras în Soare, ar ”cădea” în Soare, și s-ar contopi cu el, fiind... distrus. 

Dacă forțele de respingere ar fi mai mari decât forțele de atracție, atunci Pămânul s-ar depărta de Soare, nu ar putea sta pe orbita sa.

Viața pe Pământ ar dispărea în acest caz în care Pământul s-ar depărta de Soare.

Acum să extrapolăm acest exemplu simplu la relațiile noastre interumane. Relația ta cu oricare alt om, un părinte, partenerul de căsnicie, copilul tău, un prieten, un coleg, etc, pentru toate relațiile este la fel.

Dacă forțele de atracție dintre tine și acea altă persoană sunt egale cu forțele de respingere, atunci relația se va păstra, veți ”orbita” unul în jurul celuilalt, în echilibru.

Bine-nțeles că aceste forțe au variații în timp, crescătoare și descrescătoare, dar dacă se păstrează între anumite limite, atunci relația va fi percepută ca fiind echilibrată și armonioasă.

Dar dacă apare insuficiența sau excesul, pe o perioadă mai îndelungată, atunci poți fi ori atras prea tare, ori respins prea tare, și relația va avea de suferit, se va putea destrăma chiar.

Iubirea insuficientă (lipsa ei), cât și ce excesivă, sufocantă, sunt dăunătoare relațiilor tale cu ceilalți.

De reținut: păstrează în relațiile tale un echilibru privind atracția și respingerea, și atunci vei avea relații armonioase, solide, care vor dăinui în timp. 

Este echivalent cu a rămâne pe orbită, a orbita unii în jurul altora, în echilibru. 

În Concluzie: o doză echilibrată de bine și rău, atracție-respingere, plăcere-neplăcere, iubire-ură, etc, sunt necesare menținerii oricărui sistem, inclusiv grupuri și comunități sociale.

La fel este și în cadrul relațiilor sociale familiale, de rudenie, de prietenie, de colegialitate, etc.

Lipsa sau insuficiența răului, respingerii, neplăcerii, care sunt interpretate drept stimulări reacționale, "provocări", "situații mobilizatoare", "a trăi viața", "a ieși din zona de confort si siguranță", "fugă sau luptă", etc, destabilizează relația, datorită lipsei de nou, neprevăzut, de evoluție, de dezvoltare, de schimbare și transformare.

Rău cu rău, dar mai rău fără rău, zice o vorbă din popor. 

Avem nevoie și de respingere în viața noastră, nu doar de atracție, pentru a putea funcționa. 

Și nu uita: extremele se ating.

Asta înseamnă că, de exemplu, o iubire (atracție) prea mare, excesivă, sufocantă, va duce la o respingere, în mod inevitabil, când se va depăși o anumită limită.

Acest lucru este prezentat grafic în simbolul Taijitu, ce reprezintă forțele complementare Yin și Yang.

Ar putea să nu existe dualitatea, dualitate iubire-ură, atracție-respingere?

Poate exista, în manifestare, un singur aspect al dualității, fără celălalt?
Adică, concret, fizic, material, ce s-ar întâmpla dacă ai atrage continuu, total, absolut, pe altul, fără nici o forță de respingere?
Te-ai lipi de el, și nu te-ai mai putea dezlipi de el, nu-i așa?
Ai deveni una cu el, inseparabil, neexistând nimic care să respingă atracția, nici o forță pe aceeași direcție, de sens contrar.
Deci... viața, practic, nu ar fi posibilă, fizic, într-o astfel de condiție utopică, în care ar exista doar atracție (de exemplu iubire), fără nici o respingere (de exemplu ură).

Trebuie să existe mereu ceva ce compensează o tendință de creștere sau scădere, ceva opus, ca ea să nu crească sau să scadă la infinit.

Viața nu este posibilă decât în aceste condiții, de compensare, în care există dualitatea, iar aceste condiții este necesar să fie conștientizate.

Meditează la asta, căci vei conștientiza adevărul, și adevărul te va lumina, și elibera. 

Te va elibera de suferință, suferința provenită din ignoranță, inconștiență, lipsa sau insuficienta conștientizare.

Ce se întâmplă în condițiile excesului de conștientizare? 

Vei înțelege atât de bine ”jocul vieții” încât s-ar putea să nu te mai atragă deloc, după ce ai depășit o anumită măsură de conștientizare. :) 

Tu ești măsura lucrurilor, în viața ta, tu îți dozezi, cum vrei, și conștientizarea. 

Tu știi dacă vrei sau nu să întreci măsura, căci știi că este responsabilitatea ta, și vei suferi efectele faptelor tale, inevitabil.

.

Închei aici prezentarea acestui principiu la modul general, dar voi prezenta în alte articole, mai detaliat, cum se aplică acest principiu în diferite domenii ale vieții, cum ar fi de exemplu relațiile interpersonale, relația ta cu oricine altcineva.

Repet: acest principiu este valabil în oricare domeniu al vieții, este un principiu cu valabilitate generală, universală, deci o să fie mai multe articole scrise despre asta, luând ca exemple domenii diferite.

Articolele vor putea fi accesate de sponsori și membri, împreună cu toate celelalte bonusuri destinate lor.

.

https://youtu.be/4MuquQPP8D4?list=PLbN5sJc5PARD-l4hv69uJykhLWmDsNsse

.

PODCAST: lecturarea în podcast:

https://anchor.fm/kato-podcast/episodes/Kato---Insuficiena-i-excesul-sunt-duntoare--un-principiu-de-via-e1cq9b3 

.

Poți downloada acest articol în format pdf să-l (re)citești când vrei unde vrei, de aici: https://cupdf.com/u/katonanico

sau de aici:  https://www.slideshare.net/katonanicolae/documents

Voi crea ebookuri pdf din toate articolele mele, și îți vei putea face o ”bibliotecă virtuală” din cele care ți-au plăcut, să-ți fie la îndemână oricând.

.

Pe această platformă poți sprijini, sponsorizând, activitatea mea, dând o cafea, sau devenind membru (membership lunar) și având acces astfel apoi la materiale bonus accesibile doar sponsorilor. https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE

Membershipul este o investiție în dezvoltarea ta personală, nu doar o simplă sponsorizare, investește în dezvoltarea ta!    

.

Toate siteurile și conturile mele, activitatea mea, resursele oferite ție:  https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE/kato-resurse-utile-dezvoltare-spirituala

.

Mulțumesc

 

Enjoy this post?

Buy katona nicolae a coffee

More from katona nicolae