През последните седмици основният ми фокус бяха няколко теми. Една от тях е Нагорни Карабах, където на 10 ноември беше подписано споразумение за спиране на огъня. Сделката беше постигната с посредничеството на Москва, но в Армения беше посрещната като капитулация пред Азербайджан, тъй като Ереван ще трябва да отстъпи редица зони в Карабах. Също така, Русия започна да разполага мироопазващи сили - въпреки многобройните сигнали, че вероятно Кремъл ще има проблеми в района.

Друга тема, която наблюдавам е директно свързана с предишната - отношенията между Турция и Русия. Кавказ е само едно от полетата на съперничество между двете държави. Другите са Сирия и Либия, като в Сирия събитията са свързани директно с преговорите за разпределяне на влияние в Кавказ. На фона на всичко това, липсата на ЕС и САЩ е видима. Ето защо се питам какво ли означава за Близкия изток избирането на Байдън.

Да не забравяме и събитията от началото на ноември, когато "Ислямска държава" атакува във Виена и Кабул в един и същи ден. Групировката напредва и в Африка, ето защо аз и колегите ми в журнала Де Ре Милитари следим отблизо темата. Може да проследите новини по въпроса в страницата на журнала във Фейсбук или да посетите сайта ни, за да прочете седмичните ни бюлетини DRM Brief.

Статии: