Февруари се оказа толкова наситен със събития, колкото и предишния месец - за учудване на наблюдателите, които сякаш бяха настроени 2021 да бъде по-спокойна от прословутата 2020. През изминалата година бяха направени редица геополитически ходове, които няма как да не предизвикат последствия, които наблюдаваме днес. Ето някои от събитията, които проследих през февруари.

Месецът започна с новини от Мианмар, които ще имат дълго време ефект върху страната и региона като цяло. На 1 февруари армията извърши преврат след няколко дни на сериозни спекулации, че фактическият лидер Аун Санг Су Чи ще бъде атакувана от генералите. Управлението на Мианмар премина през редица трудности през последните години, през които звездата на Су Чи като икона на борбата за човешки права започна да изгасва след като остана мълчалива и дори подкрепяща действията на армията срещу мюсюлманското и други малцинства в страната. Все пак, тя има широка подкрепа, дори сред онези, които я критикуват и идването на поредна хунта беше прието тежко в Мианмар. Събитията представляват дилема и за американския президент Джо Байдън, чиято администрация се очаква да продължи обръщането на погледа на Щатите от Близкия изток към Пасифика и Югоизточна Азия. Не дълго след взимането на властта от армията, улиците на най-големите градове на Мианмар се изпълниха с демонстрации, а армията опита да спре достъпа до Интернет. В крайна сметка се стигна до жертви, след като силите за сигурност прибегнаха до използване на бойни патрони - до края на февруари жертвите станаха няколко десетки.

На 4 февруари светът пък си спомни за една от най-тежките войни в наше време, конфликтът в Йемен, след като американският президент Джо Байдън направи изявление, с което оповести вече официално основните външнополитически линии, които си поставя за момента администрацията му. Изказването за Йемен дойде заедно с новината, че САЩ няма да изтеглят войници от Германия и спират процеса, който започна по времето на Доналд Тръмп. И така стана ясно, че американските военни вече няма да подпомагат водената от Саудитска Арабия коалиция срещу бунтовническите сили в Йемен. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан заяви допълнително, че акциите на Вашингтон срещу силите на Ал Кайда в Йемен няма да бъдат спирани. Йеменският клон на Ал Кайда се счита за един от най-опасните, като хора именно от този клон вземат най-активно участие при подготовката на атаката от 11 септември 2001 г. в САЩ. Оттогава насам САЩ нанасят редовни удари в Йемен, а също и в Сомалия, където действа много активен клон на групировката - Ал Шабаб. Близкият изток като цяло поставя на изпитание Байдън - още повече след като ситуацията ескалира и в Ирак, където имаше смъртоносни обстрели срещу бази, подслоняващи американски сили. Като отговор, Байдън извърши първия си удар в Сирия като президент - по цели, свързани с Иран.

Ако решите да подкрепите журналистическата ми работа, можете да го направите в тази страница, като ме черпите кафе :))

Февруари предостави новини и от Либия. Необходими бяха малко повече от пет месеца преговори, за да може ООН да организира форум с представители на трите либийски района. На 5 февруари Либийският форум за политически диалог, който заседава в Женева, избра ново преходно правителство на Либия на фона на два други неуспешни опита да се гласува Президентски съвет. Новият кабинет се оглавява от технократа и бизнесмен Абдул Хамид Дбейба, който има много близки отношения с Турция и произлиза от един от основните либийски градове, Мисрата. Заедно с него в кабинета ще влезе Мохамад Менфи, който измести човека, спряган за фаворит от Египет и Франция – Агила Салех, председателя на парламента в Тобрук. Менфи ще бъде председател на Президентския съвет, в който влизат още двама души с влияние в Либия - Абдула ал Лафи и Муса ал Кони, брат на световноизвестния автор Ибрахим ал Кони. Пред новия кабинет стоят много неизвестни и трудности - най-вече от изток, където подкрепения от ОАЕ и Русия генерал Халифа Хафтар застана срещу тези събития и се очакват действия от негова страна.

Африка тепърва ще предлага новини и аз лично, както и с колегите в журнала ни Де Ре Милитари, обръщаме сериозно внимание на континента. Бунтът на местни групи в Мозамбик, които се обвързаха с "Ислямска държава", достигна и до съседна Танзания. "Европейският съюз трябва да увеличи военната си помощ за Мозамбик", тъй като държавата продължава да се бори с нарастващата заплаха от джихадистки групи. Това е една от основните линии във външната политика на Португалия, изразена от външния министър на Португалия Аугусто Сантос Силва в края на януари. Силва, чието правителство пое ротационното председателство на ЕС, заяви пред европейски медии, че блокът трябва да засили сътрудничеството си в областта на сигурността с Мозамбик, предимно чрез обучение на местните правителствени сили. Сраженията са съсредоточени предимно в и около богатата на енергийни ресурси северна провинция на Мозамбик Кабо Делгадо. Около 310 000 души, или повече от 15% от населението на района, са разселени заради боевете, а съоръженията на френската петролна компания Тотал бяха атакувани и персоналът трябваше да спре за кратко проучванията.

Междувременно, две нови огнища на ебола - първо в Демократична република Конго, а след това в Гвинея – предизвикаха изпращането на здравни екипи, които да се опитат да ограничат разпространението на смъртоносната болест, засилвайки международната подкрепа за местните власти. Гвинея обяви епидемия от ебола на 14 февруари, след като трима души починаха, а други четирима се разболяха в селските райони на югоизточната част на страната. Това е и първото обявено огнище в Западна Африка, след като пандемията в целия регион приключи преди пет години, отнемайки живота на повече от 11 000 души. Първоначалният случай в новото огнище на Гвинея включва медицинска сестра в селските райони Гуеке, която почина на 28 януари, а останалите шест случая са на хора, присъствали на погребението ѝ на 1 февруари.

В линковете по-долу може да прочетете публикациите ми по споменатите теми, а също и коментара ми в The New Arab за това как Русия влияе на пазара на наемнически услуги.

Статии:

Участия:


Може да проследите новини по споменатите теми и много други, които публикуваме в журнала ни за военни конфликти, военна история и политически кризи Де Ре Милитари - във Фейсбук или в сайта ни, за да прочете седмичните ни бюлетини DRM Brief.

Ако решите да подкрепите журналистическата ми работа, можете да го направите в тази страница, като ме черпите кафе :))