Бреговете между остров Тайван и китайската провинция Фудзиен са една от най-наблюдаваните зони в света, а населението е свикнало да вижда военни конвои и прелитащи самолети. Дали ще има военен сблъсък в Тайванския проток е един от горещите въпроси, които се обсъждат по коридорите на ООН. Причина за притесненията е струпването на китайска военна сила около Тайван. В средата на октомври Пекин изпрати рекорден брой самолети, включително бомбардировачи, в тайванското въздушно пространство, което предизвика активиране на противовъздушната отбрана на страната. На 11 октомври китайската армия обяви, че е провела “военни учения” в провинция Фудзиен, докато от Тайпе предупредиха китайската администрация за “контрамерки”, ако силите й се доближат твърде близо. Тези събития засилиха тлеещото от дълги години напрежение между Пекин и самоуправляващия се остров и неговите съюзници, сред които и САЩ.

Заплахата от военен конфликт отдавна висва над Тайван, но сега размяната на заплахи и струпването на сила, предизвикаха нова вълна от страхове от дестабилизация на целия регион. Един конфликт и дори опасението от атака на Китай, може да наруши ритъма на световната икономика, която зависи от търговските пътища, минаващи през Югоизточна Азия и Южнокитайско море. Смята се, че Пекин ще може да започне пълномащабна инвазия до 2025 година.

Прочетете цялата статия в сайта на OFFNews: https://offnews.bg/nashite-avtori/gotov-li-e-svetat-za-konflikt-v-tajvan-763563.html